Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.07.2017 16:35:15

Unipetrol loni dal na ochranu životního prostředí přes miliardu korun a snížil emise


Skupina Unipetrol vynaložila na ochranu životního prostředí v České republice za loňský rok 1,116 miliardy . Vynaložené prostředky směřovaly do zajištění provozu zařízení k ochraně životního prostředí, modernizace výrobních provozů, optimalizace energetické efektivity a do sanace starých ekologických zátěží. Za posledních deset let objem emisí vypouštěných do odpadních vod klesl již o 83 %, objem emisí vypouštěných do ovzduší o 70 %.  

Unipetrol každoročně vynakládá více než miliardu korun do ochrany životního prostředí, ochrany zdraví a bezpečnosti práce. Skupině se daří modernizovat výrobu, snižovat objem emisních a odpadních látek a ve spolupráci s Ministerstvem financí ČR likvidovat staré ekologické zátěže. Vyplývá to ze zveřejněné Společné zprávy o ochraně zdraví, bezpečnosti práce a životního prostředí skupiny Unipetrol za rok 2016, kterou Unipetrol zveřejnil na svých internetových stránkách.

Objem znečištění vypuštěného v odpadních vodách klesl za posledních deset let u všech sledovaných látek o 83 procent. Objem emisních látek vypouštěných do ovzduší klesl od roku 2007 o 70 procent. „Důležitou zprávou je, že objem vypouštěných odpadních vod, v nich obsaženém znečištění a znečišťujících látek emitovaných do ovzduší trvale klesá. Tento pozitivní trend bude v nebližších letech jednoznačně pokračovat,“ říká Pavel Sláma, ředitel pro ekologii skupiny Unipetrol.

Mezi vybrané ekologické investice Unipetroluroce 2016 patří například rekonstrukce kanalizačních systémů a vodohospodářské zajištění manipulačních ploch ve výrobních jednotkách či příprava projektů pro zajištění plnění požadavků takzvaných nejlepších dostupných technik (BAT). Dále přípravné práce pro instalaci zařízení pro snížení emisí oxidů dusíku (DeNOx) a oxidů síry (DeSOx) na teplárně T700. V petrochemickém segmentu je připravována výstavba nového energobloku, jehož spuštění je plánováno na rok 2020. V úseku vodního hospodářství je v přípravné fázi řada projektů, které dále sníží množství vypouštěných odpadních látek, například vanadu. V následujících dvou letech dojde jak k intenzifikaci a modernizaci stávající čistírenské technologie, tak k výstavbě nových jednotek pro předčištění odpadních vod.

Veřejnost i složky státní správy a místních samospráv jsou o provozu Chemparku Záluží průběžně informovány. „Informace o nestandardních situacích v provozu hlásíme emailem či telefonicky příslušným zástupcům okolních měst a obcí a daným státním institucím. Pobočky Policie ČR a městské policie v Mostě a Litvínově jsou informovány o situaci on-line. Pro veřejnost jsou informace volně dostupné prostřednictvím webu a zelené linky Ekologického centra v Mostě a Kralupech a na našich internetových stránkách,“ uzavírá Pavel Sláma.

V rámci aktivního rozvoje životního prostředí v minulém roce Unipetrol pokračoval ve spolupráci se severočeskou a středočeskou organizací Českého rybářského svazu na vysazování ryb do Labe a Bíliny v okolí Litvínova a Neratovic. Za sedm let trvání projektu Unipetrol vypustil do obou řek celkem 6,2 tisíce kilogramů ryb za půl milionu korun. Výrobní závody Unipetrolu jsou vhodným hnízdištěm pro sokoli stěhovavé, o které se zaměstnanci Unipetrolu starají ve spolupráci se sdružením Alka Wildlife. Sokoli pravidelně hnízdí ve výrobních areálech v Záluží u Litvínova, Kralupech nad Vltavou a v Neratovicích.

Zdroj: TZ Unipetrol

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688