Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  13.07.2017 09:27:19

Česká nezaměstnanost: dvakrát dobře, jednou špatně


Včerejší oznámení Ministerstva práce a sociálních věcí, že podíl nezaměstnaných osob (tj. zájemců o práci na Úřadech práce dělený počtem všech lidí v produktivním věku) klesla na 4 % zní jako skvělá zpráva. Vzhledem k tomu, jak dlouho už zaměstnavatelé hořekují nad nedostatkem nových pracovních sil (dřív kvalifikovaných, a teď už i nekvalifikovaných), mnohým z nás možná padá kámen ze srdce: „Konečně mají práci všichni, kteří chtějí aspoň trochu pracovat.“

 

Z hlediska jednotlivých dosud nezaměstnaných a teď nově zaměstnaných je to jistě dobrá zpráva a je třeba jim ji přát. Z hlediska pracovního trhu je „vyškrabování posledních zbytečků“ nebo „rozviřování sedliny“ také dobré: do práce se dostanou ti, kteří už přestávali doufat nebo kteří už ztráceli potřebné návyky (pravidelně každý den ráno vstávat, někam na určitou hodinu chodit a tam dělat, co jim šéf řekne atd.). Česká pracovní síla se tak do budoucna kultivuje a posiluje.

       

Pro celou ekonomiku je ale klesání nezaměstnanosti na takto nízké hodnoty (nižší byly jen dva měsíce v půlce roku 2008) nerovnovážný, a tedy dlouhodobě nezdravý a neudržitelný stav. Asi jako když přijdeme do obchodu s mobily a na regálech uvidíme jen pár osamělých kousků.

Základní tržní řešení takového přebytku poptávky nad nabídkou je při zhruba dané nabídce samozřejmě cenové – v tomto případě mzdové. Nedostatkové zboží je prostě evidentně příliš levné a je třeba ho zdražit. A vskutku: růst mezd se v poslední době už probral z dlouhé letargie a aktuálně se pohybuje nad úrovní 5 %. Jde tak o signál, že česká ekonomika je v zásadě zdravá a funguje správně. A pomaličku se tak tlumí i dlouhodobý problém mezinárodně nízkých českých mezd.

Druhá možnost v případě nedostatečné nabídky je dodat další nabídku odjinud. V případě pracovního trhu tedy „dovézt“ pracovníky z jiných zemí. Toto řešení však s sebou nese různá rizika a je třeba s ním nakládat velmi opatrně. A nízké české mzdy se tímto přístupem neřeší, nýbrž naopak konzervují.

Současná situace se často shrnuje do sloganu „Firmám chybějí lidé“. Pokud ale uvážíme primární potřebné řešení, jako lepší se jeví slogan „Mzdy jsou příliš nízké“. Občas můžou mít i odboráři kus pravdy...

Michal Skořepa


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688