Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.07.2017 16:29:03

Od středy udeří vedra a vydrží zřejmě dlouho, sucho ještě zesílí

 

Pokud nejste milovníky vysokých letních teplot, užívejte aktuální ochlazení. Od příští středy totiž nastoupí počasí, které zejména na jižní Moravu a do dalších nížin přinese teploty i citelně nad 30°C. Zatím se navíc podle výhledů zdá, že se tropy na našem území usadí na neurčito. Tak snad s ohledem na přírodu a lidskou aktivitu nakonec přece jenom do veder vstoupí nějaká studená fronta a přinese mírné zchlazení. Se srážkami to ale ve výhledu nevypadá vůbec dobře. Přinášíme vám přehled počasí na další týden, očekávaný vývoj a zdůvodnění, jak se sem opět vysoké teploty dostanou. 

Víkend bude ještě příjemný, sobota dokonce chladná. V pátek večer ovlivnila počasí u nás okluzní fronta a sobotní teploty se udrží jen v rozmezí 17 až 21°C. Neděle se vybere co do oblačnosti a i teploty povyskočí na 20 až 24°C. Pondělí a úterý budou ryze letní s teplotami 24 až 28°C. Od středy to začne. V dalším období se obecně očekávají teploty v rozmezí 25 až 32°C v Čechách a 27 až 34°C na Moravě. Přechodně to může být méně díky bouřkám, ale přechodně na jižní Moravě i více. Prozatím se situace v příštím týdnu jeví jako nejteplejší v tomto roce. Průběh příštího týdne je ještě daleko a předpověď upřesníme

Není překvapením, že vysoké teploty přijdou od jihu. Původně budou převládat i v oblasti Francie a okolních zemí, postupně se ale úmorná vedra přemístí do centrální části Balkánu a odtud se k nám budou díky jihovýchodnímu proudění dostávat, nejvíce na jižní Moravu. Vzhledem k tomu, že právě na jižní Moravě, jihovýchodní Vysočině a v moravských úvalech je největší sucho, výhled pro tyto oblasti je nadále skeptický až vyloženě černý. K oblastem s výrazným suchem se postupně přidávají i jižní Čechy a stále trpí nedostatkem vláhy i Pardubicko. Okresy naší země s nejhorší situací sucha: Znojmo, Třebíč, Olomouc, Prostějov, Přerov, České Budějovice. Co si pod extrémním suchem například na Znojemsku představit? Relativní nasycení půdy tam už klesá až na 0 %, což je zároveň bod vadnutí vegetace. S ohledem na výhled počasí je to vážný problém.




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty