STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  22.08.2017 15:30:22

Risk management | Aneb bez kontroly risku to nejde...

Autor: Bc. Jan Kolář

V poslední době se mi zdá, že lidé často zapomínají na podstatu celého obchodování nejen na Forexu, ale na finančních trzích obecně. Především začátečníci mají někdy dojem, že finanční trhy jsou v podstatě dojnou krávou na peníze.  Většinou je ani nezajímá, odkud všechny tyto peníze pocházejí. Jsou peníze na trhu snad proto, že se podnikům více daří nebo kvůli změně úrokových sazeb?

Peníze na finančních trzích jsou z jediného prostého důvodu – umístili je sem ostatní obchodníci. Nic víc, nic míň. Peníze, které chceme na finančních trzích získat, patří druhým lidem. Myslíte si, že mají zájem vám je nechat jen tak na stole a odejít? Rozhodne ne…

Jednou jsem slyšel poměrně trefné pojmenování obchodování na finančních trzích. Zkrátka, že se snažíme každý den okrást druhé, zatímco oni se snaží okrást nás. Je to férové a těžké zaměstnání. Nezapomínejte na to, nikdo přeci nechce být tím poraženým.

Nyní se již dostáváme ke stěžejní disciplíně obchodování. Tou je správný risk management. Kontrola risku je zcela zásadní činností každého obchodníka. Vychází z předpokladu, že budoucnost je neznámá, nedokážeme s určitostí předpovídat budoucí pohyby finančních aktiv. Do každého obchodu vstupujeme s nejistotou, a proto se tak musíme chovat. V náš prospěch můžeme mít nakloněnou akorát pravděpodobnost, pokud máme dané vstupy do pozic již otestované na historických datech. Nic se ale nemění na tom, že výsledek každého obchodu je nejistý.

Podle mého názoru nepotřebujeme znát budoucnost ani předpovídat budoucí pohyby. Je třeba správně ochraňovat svůj kapitál a řídit své obchody, zejména riziko. Když se nad tím hlouběji zamyslíte, tak pokud dokážeme řídit riziko a disponujeme dobrou obchodní strategií, pak výhry musí přijít automaticky. Není tedy třeba se jak urvaní ze řetězů hnát za zisky. Plně postačí správně řídit riziko a využívat dobré příležitosti, které se na trzích neustále nabízejí.

Naštěstí pro nás existuje příkaz stoploss. Začátečníci tento příkaz kupodivu nemají rádi. Přestavuje pro ně prohru, možná jakousi formu slabosti. Možná i proto většina končí po několika obchodech se zruinovanými obchodními účty. Zkrátka, kdo nedokáže ovládat svoje ego a ochraňovat svůj kapitál, tak ať radši na finančních trzích ani nezačíná.

Nastavení příkazu proti ztrátě je stěžejní činností. Pokud nevíme, kolik chceme riskovat na daný obchod, tak do obchodu ani nevstupujeme. Jak ale nastavit optimální stoploss? Jedná se o velmi individuální záležitost, ale obecně se nedoporučuje riskovat na obchod víc jak 2 % celého obchodního účtu. Samozřejmostí je snižování rizika při několika ztrátových obchodech. Naopak zvyšování rizika si můžeme dovolit za předpokladu dlouhodobé ziskovosti. Ale všeho s mírou. Pořád myslete na to, že neuvážené zvyšování kontraktů vám může během krátkého období smazat výraznou část vašeho obchodního účtu.

Při stanovení stoplossu záleží i na zkušenostech daného obchodníka, jakým způsobem provádí vstupy do obchodních pozic. Zkušenému obchodníkovi stačí relativně malý stoploss na to, aby zjistil, že se mýlil a uzavřel ztrátovou pozici. Méně zkušeným obchodníkům doporučuji obchodovat s méně kontrakty a vzdálenějším stoplossem.

Samozřejmostí je předem nastavený stoploss v průběhu obchodu již neposouvat, zkrátka nepodléhat falešné naději. V běžném životě se sice říká, že naděje umírá poslední, ale na finančních trzích je právě naděje velmi nebezpečná. Pokud budete v průběhu obchodu upravovat svůj stoploss s nadějí, že se trh otočí ve váš prospěch, tak si buďte jistí, že si kupujete předčasnou místenku do chudobince.

Risk Management

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

30.05.2019Risk-on na FX, risk-off na akciích X-Trade Brokers (XTB)
16.10.2018Bez jídla to nejde aneb Oslavte Světový den výživy Jana Brožková (Bydlet.cz)
08.08.2017Risk management | Aneb bez kontroly risku to nejde! STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688