Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.09.2017 15:08:40

Eso v rukávu ropných optimistů je falešnou kartou

Hory plastů v Keni nemusí vypadat jako hlavní faktor, který by měl určovat další vývoj na ropném trhu. Jenže ony jím jsou. Tato země totiž kvůli nim zakázala téměř vše, co s výrobou, prodejem, distribucí i dovozem plastů souvisí, píše Bloomberg. Trestem za porušení zákazu mohou být až čtyři roky vězení nebo pokuta ve výši 38 000 dolarů. Podobné kroky představují vážné varování pro tu část ropného sektoru, která je závislá na poptávce po petrochemii. Právě petrochemický průmysl by ale měl být podle některých projekcí tím segmentem trhu, který ropu zachrání poté, co automobily přejdou ze spalovacích na elektrické motory. Například International Energy Agency tvrdí, že petrochemie potáhne poptávku po ropě po celá desetiletí.

Jak ale ukazuje vývoj v Keni, dny plastových sáčků a obalů na jedno použití jsou možná sečteny. A jelikož ty tvoří asi čtvrtinu celkově používaných plastů, petrochemický průmysl tuto změnu pocítí znatelně. Obavy o stav životního prostředí se přitom budou jen prohlubovat. Odhaduje se, že plocha vytvořená odpady a zejména plasty v Tichém oceánu odpovídá svou rozlohou Texasu. A podobných oblastí je více.

Plasty nepodléhají biologickému rozkladu, jen se dělí na menší a menší části. Je jedno, na jak malé části se nakonec rozdělí, stále to budou plasty. Jestliže vše půjde nastaveným trendem, v roce 2050 budou světové oceány obsahovat více plastů než ryb. Alespoň to tvrdí studie World Economic Forum a Ellen MacArthur Foundation z roku 2016. Plastový odpad se tak stává prioritou pro řadu zemí po celém světě. Opatření, které přijala Keňa, je jen jedním z mnoha. Minulý měsíc bylo zakázáno používání nerozkládajících se plastových sáčků v indickém Dillí. V jiných zemích je zase zavedena povinná prodejní cena u plastových tašek na jedno použití.

Plastové sáčky ale nejsou z pohledu znečištění oceánů tím hlavním problémem. Mnohem horší je dopad plastových lahví, které tvoří asi jednu třetinu celkového znečištění. Pokud by byly recyklovány, přineslo by to významnou změnu jak v oblasti odpadů, tak pro petrochemický průmysl. Například Skotsko proto hodlá zavést systém vratných plastových lahví. V Německu je podobný systém zaveden od roku 2003 a recyklace tam dosahuje 98,5 %. A další evropské země půjdou podobným směrem.

To vše bude podkopávat poptávku po nových produktech petrochemického průmyslu a zároveň se bude díky recyklaci zvyšovat nabídka materiálu, který nahradí ropu. To vše následně dolehne na spotřebu ropy a ropný sektor. Saudi Aramco a ostatní firmy v odvětví tak čelí další výzvě.

Následující obrázek ukazuje, která odvětví by podle International Energy Agency měla být hlavním tahounem růstu poptávky po ropě. V období do roku 2040 by to podle těchto projekcí měla být hlavně petrochemie, po ní letecká a nákladní doprava. Negativní dopad na růst poptávky po ropě by naopak měla mít výroba elektrické energie a vytápění domů:



 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688