Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  26.09.2017 11:47:37

Philip Morris ČR (Koupit, 12m cíl = 17 546) - Zvýšení cen cigaret přinesl PMČR vyšší tržby a růst zisku (Komentář k výsledkům)


Výsledky hospodaření:
 
Společnost Philip Morris ČR dnes oznámila výsledky za první polovinu roku 2017, které dopadly vesměs v souladu s našimi odhady. Za růstem tržeb i zisku stál především
příznivý vývoj cenjak v ČR, tak i na Slovensku odrážející zvýšení prodejních cen společnosti v letech 2016 a 2017. Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o 7 % na 5,8 mld. CZK a mírně tak překonaly naše očekávání. Zisk z provozní činnosti vzrostl o 23,2 % a dosáhl námi odhadovanou výši 2 mld. CZK. I přes zvýšení daně z příjmu čistý zisk vzrostl o 24,7 % na 1,6 mld. CZK. Příznivě na výsledky společnosti působil i růst trhu cigaret jak v České republice (1,3 %), tak na Slovensku (4,2 %). Dobré výsledky byly dále podpořeny příznivým vývojem objemu prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek.

Hlavní trendy a fakta: 1) K 7% růstu konsolidovaných tržeb nejvíce přispěly prodeje v České republice, kde společnosti i přes 2% pokles objemu prodaných cigaret na 4,36 mld. kusů vzrostly tržby o 11 % na 3,1 mld. CZK. Vliv nového antikuřáckého zákona v ČR se zatím zřejmě plně neprojevil, když celkový trh cigaret vzrostl v prvním pololetí o odhadovaných 1,3 %na 10 mld. kusů (více zde http://bit.ly/PMCRzakon).Tržní podíl společnostiv ČR zůstal stejný (45,8 %), když růst tržního podílu značek Marlboro, L&M and Chesterfieldbyl kompenzován klesajícím podílem místních značek. 2) Na slovenském trhu se na 5,5% růstu tržeb společnosti na 1,4 mld. CZK projevil jak 2,5% nárůst objemu prodaných cigaret, tak zvýšení cen. Tržní podíl společnostina Slovensku mírně klesl o 0,7 % na 56,7 %především kvůli poklesu podílu místních značek. Proti růstu tržeb na Slovensku působilo i posilování české koruny. 3) Mírným zklamáním pro nás byly tržby z výrobních služeb, u kterých jsme očekávali nárůst vzhledem k přesunům výroby z ostatních výrobních závodů společnosti a které oproti našemu předpokladu víceméně stagnovaly.

Potenciální dopad na předpovědi, cílovou cenu a doporučení: Zveřejněné výsledky hospodaření naplnily naše očekávání. Naše doporučení Koupit i cílovou cenu neměníme. 

Rizika: Přísnější regulace kouření a razantnější zvyšování spotřebních daní považujeme aktuálně za největší rizika, která by se projevila na výsledcích i ocenění firmy negativně.

Očekávané události: Společnost nezveřejňuje čtvrtletní výsledky. Oznámení výsledků za rok 2017 očekáváme ke konci března 2018.
Autor: Richard Miřátský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688