Den státnosti 28.9., kde nakoupíte a kde bude zavřeno

TNBiz, 27.9.2017

Den české státnosti je dalším svátkem kdy musí být obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů zavřené. Zákazníci jsou však stále zmateni. Zatímco v supermarketech ve čtvrtek nenakoupíte, většina nákupních center zůstane otevřená.

Podle zákona musí mít zavřeno jen o sedmi státních svátcích - na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den pak musí zavřít ve 12:00.

Zákon se však nevztahuje se na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích či na prodejny v nemocnicích.

V supermarketech ve čtvrtek nenakoupíte a zůstanou uzavřena i někteá nákupní centra. Ta, která setrvají otevřená však musejí zavřít prodejny větší než 200 metrů čtverečních.


http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Sep2017/2050279.jpg?cfac

Čeští zákonodárci nikdy neobjasnili, proč byly vybrány právě tyto svátky a proč byly prodejny okleštěny plochou o velikosti 200 metrů. Zákon se však nelíbí podnikatelům, kterým jde především o úšlý zisk.

Naopak radovat se mohou majitelé večerek, menších obchůdků a benzinových pump, kterým zisk během svátečních dnů naopak stoupá.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky