Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  14.10.2017 09:00:13

ČR - inflace v září dále zrychlila a byla nejvýše od listopadu 2012


Meziroční inflace se minulý měsíc podle očekávání dostala na nejvyšší úroveň od listopadu 2012, když dosáhla 2,7 %. Hlavní zásluhu na růstu cen mají jednoznačně potraviny, jejichž ceny jsou na maximech a jejich růst nepolevil ani v září.

V meziročním srovnání si za ně připlácíme o 5,7 % více, především v důsledku prudkého zdražování mléčných výrobků, tedy zejména másla, které je nejviditelnějším reprezentantem současného cenového růstu.

Potraviny ovšem nejsou jediným hybatelem tuzemské inflace. Hned v závěsu se drží i náklady na bydlení, které táhne vzhůru vyšší nájemné reagující na boom realitního trhu. Ceny energií v inflaci zatím vidět příliš není, avšak při pohledu na vývoj cen silové elektrické energie, je jen otázkou času, kdy se tak stane.

K aktuálnímu zvýšení inflace začaly přispívat i pohonné hmoty, v jejichž cenách se odráží vyšší cena ropy a jejích derivátů na světových trzích. Na druhou stranu, díky posilující koruně je česká ekonomika plnému dopadu tohoto trendu z větší části ušetřena.

A co dál? Předpokládáme, že inflace kulminuje a v závěru roku se nejspíše dostane pod úroveň 2,5 %. Vůbec to ovšem neznamená, že ceny aktuálně zdražujících výrobků začnou klesat. Spíše zafunguje efekt vysokého srovnávacího základu z předchozího roku, kdy nám inflace zrychlovala třeba v důsledku zavedení EET, které mj. urychlilo růst cen v restauracích.

ČNB může vnímat aktuální inflační čísla pozitivně. Naplňuje se totiž její prognóza, a jak už vyplynulo z výsledku posledního zasedání bankovní rady, další zvýšení úrokových sazeb nejspíše přijde už v listopadu. Zabránit by mu teoreticky mohla jen koruna, která by ovšem musela být ještě mnohem silnější, než je nyní. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688