Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.10.2017 17:54:40

Bank of America (DIP): Hlavní finanční ukazatele mají co dohánět, úplně špatné ale nejsou

Bank of America (DIP)

Pokračující nízká volatilita na finančních trzích a vysoká srovnávací báze z předešlého roku zanechaly otisk také na výsledcích BAC. Hlavní finanční metriky mají za konkurencí co dohánět, nejsou však vyloženě špatné. Tržby zůstaly na meziroční bázi nezměněny na 22,1 mld. USD a čistý zisk na akcii si polepšil o bezmála 14 %, čímž dosáhl 0,48 USD. Predikce trhu přitom udávaly 22,1 mld. USD a 0,46 USD. Efficiency ratio (zjednodušeně podíl nákladů na čistém zisku) se díky nižším provozním nákladům zlepšilo na 60 % (-200 bps yoy).

Následující řádky poskytují detailnější rozbor:

Kapitálové trhy: Výnosy z investování na finančních trzích (ex-DVA) sklouzly o 15 % yoy, což bylo zapříčiněno nízkou volatilitou na trhu a vysokou srovnávací bází předešlého roku. Dominantní FICC segment (ex-DVA) se propadl o 22 % yoy na 3,2 mld. USD, udržel se však na úrovni tržního konsensu. Určitou snahu o záchranu předvedl segment obchodování na akciových trzích (ex-DVA). Jeho výnosy lehce stouply o 2 % yoy na 1 mld. USD, přesně jak předpokládal trh. Primární úpis dluhopisových produktů a vyšší poplatky za poradenské služby dokázaly udržet výnosy z investičního bankovnictví na stejné úrovni jako před rokem (tj. 1,5 mld. USD).

Úvěrová činnost: Bohužel, nízká inflační očekávání nadále nepouštějí vzhůru delší konec výnosové křivky. Čistá úroková marže se pošoupla vzhůru jen o 2 bps qoq na 2,36 %. Trh v tomto případě očekával stejný výsledek. Celkový objem poskytnutých úvěrů se posunul vzhůru o 3 % qoq (+8 % yoy), čímž podpořil čistý úrokový výnos. Jeho hodnota stoupla na 11,4 mld. USD (+2% qoq, +10 % yoy). Rizikové náklady se nadále zlepšují a meziročně odebírají 2 % na hodnotu 0,8 mld. USD. Rozpouštění rezerv umožnily hlavně úvěrové expozice na energetický sektor, proti kterým šlo budování v spotřebitelském sektoru (kreditní karty).

Kapitálová pozice: Metrika kapitálové přiměřenosti CET1 dostála zlepšení o skvělých 90 bps yoy na 11,9 %. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) nadále zůstává na hodnotě 7,1 %. Tato silná čísla umožnila BAC vrátit investorům za tento rok dohromady 10,7 mld. USD (dividendy + zpětný odkup akcií). Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) meziročně vyskočila o 100 bps na 11,3 %, což je výsledek srovnatelný s konkurencí.

Stejně jako v případě konkurence jsou i teď výsledky rozpačité.
Propad zisků investiční divize byl sice prudký, ale očekávaný. Růst čistých úrokových výnosů bohužel nebyl dostatečný a nedokázal meziročně vylepšit celkové tržby. Avšak kvitujeme pozitivní vývoj nákladových položek a s tím se zlepšující profitabilitu banky. Závěrem ještě podtrhneme výrazný pokrok v návratnosti vlastního kapitálu. Akciím bank dnes ubírají slabší inflační čísla, nicméně BAC zůstává na úrovni včerejší zavírací ceny.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688