Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  18.10.2017 17:44:56

Makro vyhlídky: Co provedla extrémně uvolněná politika ECB?

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži

Jednou možností, jak zhodnotit dopady expanzivní monetární politiky na ekonomický růst, je podívat se na ekonomickou teorii – v tomto případě na rychlost oběhu peněz. Jak si pamatuje každý student ekonomie, rychlost oběhu peněz vnímáme jako množství nominálního HDP, které lze koupit za jedno euro. Lze to shrnout pomocí následující rovnice: V=PY/M, kde V je rychlost, M je peněžní zásoba, a nominální HDP je uvedeno jako výsledek cenové hladiny (P) a skutečného HDP (Y).

Extrémně uvolněná politika ECB měla na ekonomický růst jen malý vliv

Pokud tedy teoreticky fungovala řada politických opatření ECB, měl by nominální HDP prudce růst. Následující graf však potvrzuje, že extrémně uvolněná monetární politika ECB měla na ekonomii a růst jen malý vliv, což si myslí i řada ekonomů. Vysvětlení je poměrně jednoduché: komerční banky nesehrály správně svou roli půjčovatelů. Monetární politika podpořila finanční rezervy bank, avšak banky dál nepůjčovaly peníze domácnostem a firmám, které považovaly za rizikové. Kromě toho směřovala likvidita na finanční trhy s atraktivní návratností investic (ROI). V poslední době byl vývoj úvěrůeurozóně pozitivnější, ale stále se objevují slabší místa, např. Itálie, kde jsou půjčky negativní.

Rychlost oběhu peněz a monetární politika

Jen pět zemí EMU včetně Slovenska dosáhlo inflačního cíle ECB pod 2 %

Prozatím nejsložitějším úkolem bylo dosáhnout inflačních cílů stanovených ECB. Jen pět zemí EMU (Slovensko, Německo, Španělsko, Belgie a Rakousko), které představují zhruba 54 % HDP celé eurozóny, dokázalo dosáhnout inflace kolem CPI cíle stanoveného ECB těsně pod 2 %.

Harmonizované CPI v zemích eurozóny

Ve většině zemí EMU podporují inflaci hlavně rostoucí ceny energií. Tento trend byl během roku 2016 pomalý a letošní mírný růst nebude stačit na to, aby dotlačil CPI na potřebnou úroveň. I vzhledem k vyššímu směnnému kurzu eura (snižujícímu importovanou inflaci), nebude ECB hned tak schopná splnit svůj inflační cíl. Zdá se však stále jasnější, že to už investory příliš netrápí.

Současný trend růstu mezd může nejen díky růstu HDP pokračovat

Úsporná opatření v zemích PIIGS (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko a Španělsko) a zdrženlivost v růstu mezd v klíčových zemích EU vážně omezila růst mezd po ukončení globální finanční krize. Od roku 2014 však ekonomické zotavení eurozóny vedlo ke stabilnímu růstu mezd. Ačkoli je současná úroveň pod maximem z období 1998-2008, současný trend může nadále pokračovat díky růstu HDP, vyšším firemním maržím a možnému zvyšování mezdNěmecku.

 

Propad trhu práce odpovídá zhruba 15 %

Zásadní důležitost v tomto ohledu má to, co se bude dít se mzdami v Německu. Pokud největší odborový svaz země, IG Metal, dokáže zajistit 3 – 4% zvýšení, bude to pro inflaci velmi pozitivní zpráva. Z dlouhodobého hlediska však růst mezd v rámci EMU bude omezen kvůli poklesu na trhu práce. Odhaduje se, že propad trhu práce odpovídá zhruba 15 % (na konci roku 2016), což se týká i dynamiky mezd ve středním období, a tedy komplikuje úkol ECB.

Vývoj mezd a investic v letech 1996 – 2016

 

Pokud jde o investice (s výjimkou stavebnictví), zhroucení kapitálu v důsledku velké finanční krize vedlo k odchylce od dlouhodobého trendu. Od konce roku 2013 nebo začátku roku 2014 se však objevuje pozvolné zlepšování, které musí být doprovázeno daňovými pobídkami k investicím.

 

Klíčovým úspěchem ECB bylo zastavení spekulace u vládních dluhopisů zemí PIIGS

Hlavním a neoddiskutovatelným úspěchem ECB bylo zastavení spekulace týkající se vládních dluhopisů zemí PIIGS. Vážený spread těchto dluhopisů vůči Německu je v tuto chvíli na 1,8 %, což je poměrně blízko předkrizové úrovně (na rozdíl od 8,3 % na vrcholu evropské dluhové krize v letech 2011-2012). Není tajemstvím, že normalizace politiky ECB představuje vážné riziko pro země PIIGS, hlavně pro Itálii, jejíž ekonomika je zatížena významným dluhem a kde se dají očekávat značná politická rizika po všeobecných volbách v květnu 2018.

 

Závěr k extrémně uvolněné politice ECB očima Saxo Bank

ECB odvedla dobrou práci a dokázala se vyhnout nejhoršímu, ale dopady expanzivní monetární politiky na skutečnou ekonomiku a ceny aktiv je stále velmi složité přesně odhadnout. Ačkoli trend růstu mezd je v Evropě pozitivnější než v USA (zejména díky dobrému vývoji v Německu), nízká vnitřní inflace v EMU by měla vést ECB k velké opatrnosti při ukončování kvantitativního uvolňování.

Světová ekonomika vstoupila do nového cyklu, který bude vyžadovat nízké úrokové sazby na dlouhou dobu, čemuž zřejmě centrální bankéři dobře rozumí. V krátkém a středním období je hlavním rizikem pro finanční trhy skutečnost, že konec kvantitativního uvolňování dostává země PIIGS, nyní na pokraji zotavení, opět do stresové situace. To se týká hlavně Itálie, která zůstává jednou ze slabin Evropy.

O autorovi

Christopher Dembik je vedoucím oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži. Členem týmu Saxo Bank se stal v roce 2014 a vedoucím makroekonomické strategie je od roku 2016. Zaměřuje se na analýzu monetární politiky a globální makroekonomický vývoj ovlivněný fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickou analýzou.

roce 2015 získal cenu Thomson Reuters StarMine pro nejlepší makroekonomické předpovědi ve Francii. Pro Saxo Bank tvoří Dembik měsíční Makroekonomické vyhlídky, které se zaměřují na monetární politiku, a pravidelně vydává své analýzy francouzské a polské ekonomiky. Často je citován v mezinárodních zpravodajských médiích, jako jsou např. Bloomberg, TF1 a Newsweek.

Dembik dříve pracoval jako analytik francouzského velvyslanectví v Tel Avivu a během studií na Ekonomickém ústavu Polské akademie věd napsal práci na téma budoucnosti eurozóny.

Christopher Dembik vystudoval fakultu mezinárodních studií na Sciences Po Paris. Jeho rodným jazykem je francouzština, ale mluví také dobře anglicky a španělsky a domluví se trochu hebrejsky.

 

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688