Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
05.12.2017 18:37:43

Obleva je tady, v pátek ale udeří zima znovu

 

Nížiny Čech jsou většinou holé od sněhu, Českomoravská vrchovina, hory a celá Morava jsou ale stále pod vrstvou sněhu. Nížiny a střední polohy nyní o sníh přijdou. Teplá fronta od západu přinesla oteplení, které se postará o tání. Pro přírodu se nicméně jedná o pozitivní situaci, protože se do půdy vsákne několik milimetrů vody. A to zejména tam, kde nestihla půda ještě zmrznout. Letošní začátek zimy ale není na poměry posledních let vůbec slabý a hned v pátek udeří další studená fronta, která přinese výrazný záchvěv zimy na víkend. Příděl srážek bude malý, takže moc sněhu nenapadne. Obleva není dobrou zprávou pro hory a jejich rozjeté zasněžování. Snad tam sněhová pokrývka příliš neutrpí. Jednotlivé dny před námi se vyvinou následovně. 

Středa bude ve znamení doznívání posledních srážek a spíše ubývání oblačnosti. Odpolední teploty 2 až 6°C. Sněhové srážky už zůstanou nad 700 m n. m. Ve čtvrtek bude proměnlivá oblačnost od polojasna po skoro zataženo. Srážek by se mělo vyskytovat minimum. Teploty budou velmi podobné těm středečním. V pátek na studené frontě od severozápadu místy déšť nebo přeháňky, vlivem ochlazování budou odpoledne a večer už většinou sněhové. Teploty ještě stihnout vylézt znovu na 2 až 6°C, ale odpoledne a večer se ochladí. O víkendu bude proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky a teploty klesnou do rozmezí -2 až +3°C. Podle stávajících výhledů by od úterý přišla zejména na východ republiky výrazná obleva, ale počkáme si na aktualizaci vývoje.

Jak je vidět na počasí od konce listopadu, zkusit určit, jestli budou ve střední Evropě bílé Vánoce, je stále loterie. Naděje je oproti posledním rokům docela vysoká, neustále se ale přelévá počasí v nížinách ze zimního módu do oblevy, a výhled v horizontu delším jak týden je tak nejistý. Obecně je letos začátek zimního období opravdu více zimní a nejsme jen zahaleni do nekonečných mlh inverze, která znamená teplé proudění ve výšce. S námi budete vědět o počasí na Vánoce vše, musíme si ale počkat vyloženě na pár dnů předem.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty