Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.12.2017 18:34:08

Hipsterská investiční bublina, konec v nedohlednu


Minulý týden si WSJ všímal toho, jak prudce rostou akcie společností Thor Industries a Winnebago. Jde o výrobce karavanů, obytných aut a všeho možného s nimi souvisejícího. Tyto firmy podle WSJ těží z toho, že mezi mladými lidmi roste poptávka po trávení volného času na cestách. Deník sice tvrdí, že akcie zmíněných firem jsou už i přes tento pozitivní trend přehnaně vysoko. Podívejme se ale na tento jev radši sami.

Jak ukazuje následující graf, zájem o tyto tituly se začal zvedat v zimě roku 2016. První polovina roku 2017 asi investory s dlouhými pozicemi dost vystrašila, ale ta druhá jim to více než vynahradila:

Zdroj:Morningstar

Thor dokázal v letošním fiskálním roce meziročně prudce navýšit své tržby z 4,5 a na 7,2 miliard dolarů. To samé platí o ziscích a jak ukazuje spodek následující tabulky, nahoru vyskočilo i provozní cash flow. Investice se téměř zdvojnásobily a volný tok hotovosti se tak zvýšil „jen“ z 289 na 304 milionů dolarů.

 

Tržní kapitalizace Thoru je na 8 miliardách dolarů. Buďme optimisty a předpokládejme, že firma je krátkodobě schopná vydělávat akcionářům ne 304, ale 350 milionů dolarů (tj., investice jsou standardně na cca 50 milionech dolarů). Současná kapitalizace pak implikuje, že po čtyři roky by tento tok hotovosti musel růst téměř o třetinu ročně a dostat se tak na 1 miliardu dolarů (a poté by jeho růst postupně klesal). Během pár let by tu tedy byla dost jiná firma.

Jak je na tom Winnebago? I zde vidíme prudký růst tržeb i zisků a tato společnost navíc letos investice nenavyšovala, ale naopak je osekala. Její volné cash flow se tak zvýšilo z 28 na 83 milionů dolarů. Kapitalizace se vyšplhala na 1,7 miliardy dolarů. A světe div se, i u ní trh počítá s téměř úplně stejným růstovým mustrem, jako u Thoru: Současné volné cash flow by na ospravedlnění kapitalizace muselo čtyři roky růst o necelou třetinu a dostat se na téměř trojnásobek současné hodnoty (pak by růst postupně klesal).

 

Zdroj: Morningstar

Hledíme tu na akcie, kterým nyní hraje vše do karet. Dosahují rekordních čtvrtletních růstů, silná ekonomika, nízká nezaměstnanost a růst mezd se pozitivně promítají do jejich výsledků a podle WSJ jim prý pomáhají i hipsteři svým životním stylem. Mám sice jen matné tušení, co by to mělo znamenat, ale výše uvedené celkem jasně ukazuje, že na WSJ mají tentokrát asi pravdu: Hledíme na hodně napjaté valuace, možná dokonce na hipsterskou bublinu. Takový příběh ale není ničím výjimečným. Podobně se trh chová u řady dalších vysoce cyklických titulů, kterým se v současné fázi cyklu vede podobně dobře. Navíc je s ohledem na hloubku a šířku současného globálního oživení dost dobře možné, že si jej budeme užívat ještě delší dobu. Takže hurá na cesty!

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688