Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  15.12.2017 09:19:10

Rozbřesk: ECB dál mává holubičími křídly - prognóza hlásá, že inflace cíle nedosáhne do roku 2020

Evropská centrální banka vidí svět v daleko růžovějších barvách. Především růst byl v nové prosincové prognóze poměrně výrazně revidován směrem vzhůru, a to zejména pro příští rok, kdy ECB očekává pokračování svižného růstu tempem 2,3 %. To je zcela v souladu s naším optimistickým odhadem, nicméně stále poměrně viditelně pod současným odhadem trhu (2 % podle konsensu Bloomberg). Inflace byla ovšem revidována vzhůru o poznání opatrněji (na 1,4 % v roce 2018, náš odhad je 1,5 %) a ECB ji v tříletém horizontu vidí “pouze” na úrovni 1,7 %.

I proto si šéf ECB mohl dovolit v zásadě ignorovat vylepšení prognózy a dál mával holubičími křídly. Mario Draghi tak stále zdůrazňuje potřebu pokračovat v QE a držet ještě dlouhou dobu sazby v záporu. Navíc zdůraznil, že ECB bude ještě dlouho po ukončení QE udržovat stabilní hladinu nakoupených cenných papírů…

Pokračuje tak v zásadě “stará známá písnička” tohoto roku - z eurozóny přichází čím dál silnější čísla, ta ale nic nemění na odhodlanosti ECB dál držet měnové kohouty otevřené. Mario Draghi otevřeně nepřiznává jakékoliv obavy z přehnané měnové expanze - dotazy na bezprecedentní rozevření nůžek mezi ECB a Fedem. I proto euro těžko v tuto chvíli může rozšiřovat svoje zisky a na druhé straně žádná ze středoevropských měn nemusí mít strach z jestřábí ECB.

Situace v ECB se však podle nás během příštího roku může měnit. Dnešní víru trhů, že euro-sazby zůstanou v záporu až do roku 2020, považujeme za příliš pesimistickou. Po italských volbách v druhé polovině příštího roku může být ochota otevřeně mluvit o prvním růstu sazeb v eurozóně daleko vyšší. Pak mohou jít tržní evropské výnosy rychleji vzhůru a hnát euro k silnějším hodnotám. Dnes k tomu společná evropská měna ale zatím těžko sežene sílu…


TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna dál zvolna slábla (25,70) nehledě na holubičí komentáře z ECB, které zpravidla rozlijí napříč regionem lehký optimismus.

Svoji roli mohly sehrát o něco slabší akciové trhy, zásadnější roli ale nakonec má blížící se konec roku a snaha některých zahraničních hráčů přivřít své otevřené korunové pozice. Blížící se zasedáním ČNB (příští čtvrtek) by však mohlo dnešní pesimismus na koruně tlumit. 


Zahraniční forex

Americké dluhopisové výnosy korigovaly pokles, který jim ve středu přinesla inflace a Fed. Německé výnosy jsou na vzestupu, ale jejich reakce na ECB nebyla jednoznačná. Euru mírně pomáhala včerejší data, avšak po tiskovce Maria Draghiho na konferenci ECB následoval obrat dolů. Zklamáním může být vytrvalý holubičí postoj banky avizující, že inflace nedosáhne až do roku 2020 cíle ECB. Naproti tomu dolar čerpal sílu z velmi dobrých amerických dat (maloobchodní tržby). Britská libra využila domácí data a také ji povzbudily výstupy z jednání Bank of England.

Dnes budou ve hře další americká data, která by měla zpřesnit pohled na růst ekonomiky v tomto kvartále (konkrétně listopadová průmyslová výroba). Holubičí ECB by měla být však hlavní důvod, proč by měl eurodolar zůstat po zbytek týdne v defenzivě.


Ropa

S koncem týdne jako by trhy naznaly, že původní reakce na odstávku severomořského ropovodu Forties byly přehnané, a cena ropy Brent se tak opět stabilizovala okolo 63 USD/barel. Této korekci napomohl i včerejší měsíční report IEA, který se nesl ve stejném duchu jako zprávy EIA a OPEC. To znamená zvýšení odhadu růstu produkce pro příští rok v zemích mimo OPEC, především USA (celkem na 870 tis. barelů denně), a oddálení rebalancování trhu do druhé části roku. Zdá se tedy, že především v prvních dvou kvartálech nebude trh až tak utažený (přebytková bilance 200 tis. bpd dle IEA), jak by si OPEC představoval, což by mohl být zásadní faktor v rozhodování kartelu pokračovat v omezování produkce i po červnovém jednání.

Dnes pak bude rušný týden na trhu s ropou zakončen tradičními daty o aktivitě amerických producentů. Ta s největší pravděpodobností pouze podtrhnou zveřejněné měsíční zprávy jednotlivých agentur a jejich pozitivní výhled na produkci amerických těžařů. 


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688