Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  18.12.2017 08:18:57

I když ČNB tento týden sazby nezvedne, příští rok tak učiní 4x

 


Světový ekonomický kalendář se pomalu připravuje na blížící se vánoční svátky. Pozornost investorů bude mířit především na politické události – v Evropě na čtvrteční volby v Katalánsku, ve Spojených státech na prezidenta Trumpa. Ten by měl svým podpisem završit úsilí prosadit daňovou reformu, zároveň musí vyřešit problém s navýšením dluhového stropu. Zajímavá bude situace v tuzemsku, kde se ve čtvrtek sejde bankovní rada ČNB. V souladu s tržním konsensem změnu v úrokových sazbách nečekáme, pravděpodobnost jejich zvýšení ale vidíme na významných 35 %.

Událostí týdne v Evropě jsou čtvrteční volby v Katalánsku

Finální čísla listopadové inflace v eurozóně by měla být potvrzena na hodnotách předběžného odhadu. Celková inflace zůstává hluboko pod cílem ECB, jádrová inflace se nachází dokonce pod 1 %. I když evropská ekonomika roste, inflační tlaky tento růst negeneruje. Zlepšování na trhu práce jde zatím primárně cestou vyšší zaměstnanosti, nikoliv významnějšího zvyšování platů.

Německý Ifo letí do nebe. Důvěra podnikatelů v Německu láme rekordy. Za prosinec očekáváme další mírné zlepšení, za kterým budou stát obě složky – hodnocení současných podmínek i očekávání. Dosud zveřejněné PMI ukazatele zatím žádnou ztrátu růstového momenta nenaznačují. Všechny „měkké“ indikátory tak předbíhají výsledek, který přinášejí „tvrdá“ data. I tak ale německá ekonomika v závěru roku silně roste, což příznivě ovlivní i její vstup do roku 2018.

Další silný měsíc pro prodeje stávajících nemovitostíUSA. Po silném říjnovém vzestupu o 2,0 % očekáváme za listopad neméně dobrý výsledek, i když trh již tak optimistický není. Vnímáme především vzestup nemovitostí, u kterých byl proces koupě a prodeje zahájen, ale ještě ne dokončen.

Spotřebitelská důvěra by se měla začít vracet z mnohaletých výšit k normálnějším hodnotám. Listopadový skok na desetileté maximum znamenal dosažení hodnoty 1,6 směrodatné odchylky nad dlouhodobým průměrem. Za prosinec očekáváme snížení na 1,4 směrodatné odchylky. I tak se v historickém srovnání bude jednat o vysokou hodnotu danou lepšící se situací na trhu práce v kombinaci s nevýraznými inflačními tlaky. Domácnosti tak nemají obavy zvyšovat své spotřebitelské výdaje, a to i na úkor klesající míry úspor.

Klíčovou politickou událostí čtvrtečního dne budou volby v Katalánsku. Předvolební průzkumy ukazují na téměř nerozhodný výsledek. Strany bojující za nezávislost zřejmě o pár křesel ztratí většinu.

Jádrová inflace v USA zůstává slabá. Listopadový deflátor soukromé spotřeby v listopadu vzrostl zřejmě o 0,1 %, když ceny průmyslových výrobců i jádrový CPI poukazují na ochlazení tlaků do inflace. Meziroční dynamika sice zrychlí z říjnových 1,4 % na 1,5 %, to však bude znamenat dosažení lokálního maxima. Celková inflace ale skončí výše (+0,3 % m/m), a to kvůli vyšším cenám komodit a energií. I přes vyšší celkovou inflaci by reálné osobní výdaje měly za listopad přidat solidních 0,2 % m/m. Osobní příjmy Američanů se přitom zřejmě zvedly o 0,4 %. Spolu s již zveřejněnými statistikami maloobchodních tržeb to ukazuje na sílící spotřebu domácností jako hlavního tahouna růstu americké ekonomiky během závěrečného čtvrtletí letošního roku.

ECB ani Fed impulsy trhům nepřinesly

V uplynulém týdnu zasedaly klíčové centrální bankyECB a Fed. Ani jedna z těchto centrálních bank nijak nepřekvapila. Kurz eura vůči dolaru tak v minulém týdnu osciloval v okolí hladiny 1,18 USD/EUR, aniž by se prosadil významnější trend.

Americký Fed v souladu s očekáváním zvýšil svou klíčovou úrokovou sazbu o 25 bb na 1,50 %. Američtí centrální bankéři nijak nezměnili svůj výhled. Pro rok 2018 očekávají další trojí zvýšení úrokových sazeb. Stejně to vidíme i my. Přes zvýšení růstových vyhlídek a očekávanou vyšší zaměstnanost, prognóza inflace změn nedoznala. A obdobným závěrem skončilo i zasedání ECB. Růstové vyhlídky byly zvýšeny, inflace se ani v horizontu dalších tří let nedostane na inflační cíl ECB.

Zasedání ČNB bude napínavé, sazby by nakonec měly jít nahoru až v únoru

Zejména vyšší ceny ropy se podepíší na listopadovém růstu cen průmyslových výrobců v tuzemsku, jejich meziroční dynamika dokonce zrychlí. Zůstane ale výrazně pod dynamikou spotřebitelských cen. Ceny zemědělských výrobců by měly pokračovat v desinflačním trendu a potvrdit, že největší vlna zdražování potravin je za námi.

Napjatý trh prácePolsku znamená, že zaměstnanost v listopadu rostla pouze tempem 0,1 % m/m, meziroční dynamika stagnovala na 4,4 % y/y. Nedostatek zaměstnanců je zvýhodňuje v mzdových vyjednáváních, což se projevuje v dynamice růstu mezd. Oproti konsensu předpokládáme dokonce mírné zrychlení meziročního růstu na 7,5 %.

Bazický efekt srazí listopadovou meziroční dynamiku polských cen průmyslových výrobců pod 3%. Námi očekávaných 2,4 % y/y bude znamenat nejnižší hodnotu od července. Zatímco v říjny byly ceny v těžebním průmyslu meziročně výše o 23,8 % y/y, za listopad to již bude „pouze“ kolem 10 %. Na cenách zpracovatelského průmyslu bude patrný vzestup cen ropy a energií, což bude cenové tlaky zvyšovat i v dalších měsících.

Efekt statistické základny negativně ovlivní i čísla listopadové průmyslové výrobyPolsku. To by ale nic nemělo měnit na faktu zlepšujícího se trendu, čemuž nahrávají i předstihové ukazatele typu PMI.

A v neposlední řadě ovlivní bazický efekt i statistiky maloobchodních tržeb. U tohoto indikátoru to bude primárně kvůli prodeji automobilů, kde loňský listopad byl rekordní. Naopak dosavadní statistky o prodaných automobilech ukazují na významný meziroční propad. To převáží jinak příznivé trendy v maloobchodě. Ten profituje hlavně z lepšící se situace polských domácností ve světle napjatého trhu práce.

Poslední zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice bude hodně napínavé. ČNB jako jedna z mála bank začala v létě s cyklem zvyšujících se úrokových sazeb. I když samotná prognóza ČNB na druhé zvýšení úrokových sazeb během tohoto kvartálu neukazuje a dosud publikovaná data jsou s touto prognózou v souladu, možnost zvýšení sazeb reálně existuje. Samotný guvernér J. Rusnok se několikrát nechal slyšet, že to vidí 50:50. My v souladu s tržním konsensem zvýšení sazeb neočekáváme, zhruba třetina analytiků na trhu však tento krok čeká. Podle nás rozhodne to, jak moc budou jednotliví členové bankovní rady vnímat současnou hodnotu kurzu koruny jako příliš slabou.

Trend snižující se míry nezaměstnanostiPolsku byl patrný i v průběhu listopadu, a to navzdory tradičně nepříznivým sezónním faktorům. Kromě rostoucí ekonomiky vytvářející pracovní místa na listopadovém čísle opět podepíše snížení hranice pro odchod do důchodu platné od letošního října.

Koruna v závěru týdne zastavila oslabující trend

Minulý týden nebyl z pohledu české měny příliš úspěšný. V podstatě ruku v ruce s polským zlotým oslabila zhruba o půl procenta; naopak maďarský forint si v týdenním hodnocení dokonce nepatrně polepšil. Koruna oslabovala prakticky v průběhu celého minulého týdne, v jeho závěru se kurz krátce přehoupl přes hladinu 25,70 CZK/EUR. Nakonec ale koruna svou týdenní pouť zakončila těsně pod touto úrovní.

Proti koruně stály možná paradoxně nižší inflační tlaky. Na počátku minulého týdne zveřejněná listopadová inflační data ukázala na snížení meziročního růstu spotřebitelských cen na 2,6 % z říjnových 2,9 %. Výsledek byl o desetinu nižší, než s čím v průměru počítal trh. Aktuální inflace tak není argumentem pro to, aby ČNB na svém zasedání tento čtvrtek přistoupila k již druhému zvýšení sazeb v tomto čtvrtletí. Dosavadní inflační vývoj je totiž v naprostém souladu s aktuální prognózou ČNB. A ta s prosincovým zvýšením sazeb již nepočítá. Právě nadcházející zasedání ČNB a zároveň i blížící se konec roku stály za tím, že trh nijak pozitivně nereagoval na mnohem vyšší než očekávaný přebytek běžného účtu říjnové platební bilance.

Co očekával z pohledu kurzového vývoje ve zbytku roku? Hodně napoví zasedání bankovní rady ČNB, které se uskuteční ve čtvrtek. Většina trhu (14 z 21 analytiků oslovených agenturou Bloomberg) včetně nás neočekává, že by ČNB na tomto zasedání úrokové sazby zvýšila. Jak inflace, tak HDP se vyvíjejí v souladu s prognózou ČNB, která na další zvýšení sazeb v aktuálním čtvrtletí neukazuje. V tomto případě bychom asi do konce roku výraznější posílení koruny již neviděli. Naopak efekt konce roku zdůrazňuje rizika na straně krátkodobě slabší měny. Pokud k oslabení koruny skutečně dojde, očekáváme s Novým rokem rychlou nápravu a její posílení. Tuzemská měna zůstane pro investory atraktivní.

Právě ale slabší koruna může být pro ČNB argumentem, proč zvýšit sazby ještě do konce roku. Tento scénář očekává pouze třetina oslovených analytiků. My mu jako alternativě dáváme pravděpodobnost 35 %. Pokud by se realizoval, lze očekávat pozitivní reakci koruny a opětovné testování hladiny 25,40 CZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688