Research (W4T.CZ)
Investice  |  18.12.2017 23:10:20

Šéf ČEZ Daniel Beneš prodal firemní akcie, kdo je kupcem?


Růst akcií ČEZ na 2 letá maxima k hladině 500 korun, umožnil předsedovi představenstva a generálnímu řediteli firmy Danielu Benešovi ziskové realizování manažerského opčního programu. Otázkou je, kdo se v dané transakci stal kupujícím, když prodej akcií se dle všeho neuskutečnil v rámci běžného obchodování.

Už je tomu více než 1,5 roku, co se někomu z vedení ČEZ vyplatilo realizovat manažerský opční program. Naposledy v dubnu 2016 prodával na 30 tisíc akcií člen statutárního orgánu dceřiné ČEZ Distribuce. Pavel Šolc tehdy obchod zrealizoval za kurz necelých 420 korun. Známější jsou prodeje finančního ředitele Martina Nováka z května 2015, kdy si nabytím akcií z opcí jejich následným prodejem téměř 98 tisíc akcií ČEZ přišel na požitek necelých 6,9 milionů korun hrubého.

Pravidelné příděly opcí na akcie ČEZ v minulých několika letech se jinak obvykle nevyplatilo realizovat, když aktuální cena akcií ČEZ se v době možného uplatnění držela níže, než byla cena při jejich přídělu. V celé řadě případů tak docházelo k pozbytí zmiňovaných investičních nástrojů. Management ČEZ se tak musel spokojit jen s „běžnou výplatou“, když mu navíc stát co by majoritní vlastník odmítl v posledních letech na valné hromadě posvětit odměny.

 

Beneš uplatnil 150 tisíc opcí

V souvislosti s výkonem funkce předsedy představenstva, resp. znovuzvolením, Daniel Beneš naposledy letos v květnu získal příděl 150 tisíc akcií ČEZ. Při pohledu více zpět byl pro něj reportován obdobný příděl v roce 2013.

Nyní Daniel Beneš v podvečer v pondělí 18. prosince v regulatorním oznámení oznámil, že uplatnil 150 tisíc opcí, resp. koupil tak obdobný počet akcií za kurz 458,71 korun. Jinými slovy akcie ČEZ za 68,8 milionů korun.

Většinu akcií obratem prodal. Dle hlášení totiž již ve středu (oprava termínu) podal pokyn a dnes na pražské burze prodal 147 900 akcií ČEZ za kurz 492,02 korun. Z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou tedy transakcí získal 4,93 milionů korun hrubého.

Analytik Jiří Zendulka k tomu uvádí: „Zajímavé je, že v pondělí se za danou cenu v automatizovaném obchodním systému burzy za takový kurz akcie ČEZ neobchodovaly. Jejich cena se pohybovala v pásmu zhruba 495 až 503 korun, podobně již i v pátek. K prodeji tedy muselo dojít přímým obchodem a vlastně pod cenou. Obchodník s cennými papíry, který příkaz na prodej akcií realizuje, přitom musí obchod uskutečnit za nejlepší možnou tržní cenu. Proč se tak nestalo, je otázkou. Mohlo by to jedině souviset s financováním transakce (vypořádáním). Likvidita akcií ČEZ totiž není až tak nízká. Dnes vyměnily majitele akcie za 135 milionů, v pátek dokonce za 428 milionů. Realizovat tak prodej v běžném obchodování za zhruba 75 milionů korun není až takový problém.“  

Při zmiňovaném prodeji lze tedy hovořit o prodeji pod cenou minimálně o zhruba 3 koruny. Při daném počtu prodávaných akcií však poměrně výrazný finanční rozdíl téměř půl milionu korun, resp. teoreticky i přes jeden a půl milionu (ve vztahu ke kurzu 503 korun, resp. rozdílu cca 11 korun). Kupující tedy mohl v pondělí dané akcie obratem se ziskem prodávat. Dodat lze, že oproti běžnému prodeji byl přímý obchod akcií Daniela Beneše realizován v čase T+1, resp. k vypořádání a k získání prostředků z prodeje dojde již v úterý 19. prosince.

Reakce trhu

Jaká bude právě v úterý reakce investorů na danou transakci, to uvidíme. Každopádně investorům asi příliš optimismu nepřinese. Jiří Zendulka dodává: “Prodeje akcií ze strany managementu bývají vnímány negativně. A tento výrazný prodej většiny získaných akcií příliš důvěry v budoucnost kurzu akcií ČEZ nenaznačuje. Zvláště, když současná cena je dle mého hodně založená především na spekulacích na možná pozitiva z případného rozdělení společnosti, resp. vyčlenění jaderných zdrojů. Očekávám zkrátka negativní reakci.“

Akcie ČEZ v pondělí na pražské burze zakončily na 499,70 .

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.08.2022ČEZ: Daniel Beneš se setkal s premiérem Research (J&T BANKA)
06.07.2022Daniel Beneš se zbavil již většiny akcií ČEZ Jiří Zendulka (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688