Rusko a Čína, skutečný zlatý standard – reálný konec dolarové dominance

Autor: Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
20.12.2017 12:55:02

Je všeobecně známo, že v dnešním světě probíhají různé konflikty, a to nejen válečné. Konflikty a střety probíhají nejen na válečných bojištích, ale také na půdě finanční a politické. Ve světě se hraje o získání stále většího vlivu a prosazování vlastních zájmů. Vidíme to hlavně u velkých globálních velmocí, které se snaží mít vliv po celém světě a rovněž se pokoušejí druhou stranu odstrčit na druhou kolej. Nikdo nechce ustoupit a ztratit globální vliv.

Dnes se vede a graduje velký boj na finančním poli, a to konkrétně na poli měn. Zažíváme měnové války a boj o top místo světové měny. Dnešní, zatím pořád ještě globální měna, americký dolar je stále pod větším tlakem dalších světových měn. Vypadá to, že je to boj několika měn proti jedné. Snaha o odstranění dolaru z pozice top světové měny je v plném proudu. Na tuto pozici si brousí zuby hlavně Čína se svým jüanem, Rusko se svým rublem a rovněž i skupiny zemí, které se snaží obcházet dolar a vytvářet alternativy obchodování, které by nepočítaly s americkou měnou. Ohromný tlak, který dolar zažívá, nemůže trvat věčně a je jen otázkou času, kdy ztratí svou světovou dominanci.

Stačí se jen podívat na země skupiny BRICS, které uvažují o založení platformy, která by zahrnovala jako pevné aktivum zlato. Pokud k tomu dojde, bude globální ekonomika výrazně přetvořena a západ ztratí svou světovou nadvládu. Zlato se v dnešní době stává strategickou zbraní na finančním poli a prostředkem, jak se zbavit dolaru. Zlato, jako jediná pravá hodnota je černou můrou pro již tak oslabený dolar. Podívejme se na pár pohledů na tuto problematiku.

Zlato míří ze západu na východ
V dnešní době vidíme neustálý nárůst nákupů zlata východními zeměmi. Tyto země neustále hromadí žlutý kov do svých rezerv a navyšování neustává, spíše naopak roste. Tento přeliv zlata ze západu na východ započal naplno před deseti lety a nabírá na síle. Východ hromadí, západ buď udržuje stávající stav nebo se žlutého kovu zbavuje. Což je chyba, západní země si to neuvědomují, a toho právě využívají další globální hráči, kterým tato situace hraje do karet. Dominance nad světem se postupně přesouvá k zemím na východ a zlato zde hraje významnou roli.

Zlatý standard vytvořen skupinou zemí BRICS
Vytvoření nového zlatého standardu zeměmi BRICS by byl krokem k ukončení dominance dolaru v globální ekonomice. Toto uskupení, které zahrnuje přes 40 % obyvatel planety a přibližně 23 % světového HDP je obrovským protivníkem USA, západu a musí se s ním počítat. Hlavně Peking a Moskva se snaží odsunout dolar na druhou kolej. Jsou si vědomi, že dolar zatím ovládá svět a zavedení nového typu zlatého standardu jej má odstranit. Navíc také drtivá většina obyvatel Asie považuje zlato jako nadřazené a prostředek skutečné hodnoty, a to o penězích nejde vůbec říci. Bohužel západ staví na neustálém tištění bezcenných papírků a zapomíná na to co má skutečnou hodnotu. Naopak východ toho postupně využívá ve svůj prospěch.

V roce 2018 má Čína v plánu začít obchodovat s ropou v jüanech místodolarech a podložit jej zlatem. Prodejci ropy by pak měli možnost si jüany vyměnit za zlato na Šanghajské burze. Vidíme tedy, že by to znamenalo návrat určité formy zlatého standardu do strategické oblasti, oblasti energie. Což může mít za následek zvýšení ceny zlata, jelikož dojde k růstu poptávky po žlutém kovu.

Fyzicky podložený trh s drahými kovy zaznamenává konec obchodování s papírovým zlatem
Úroveň důvěry mezi zeměmi BRICS jim může pomoci vytvořit meziproduktové obchodování se zlatem, které by bylo 100% fyzicky podpořeno žlutým kovem. Tento krok může představovat životaschopnou výzvu, která by časem mohla vést k rozpadu stávajícího systému, protože západ bude pravděpodobně stále obchodovat s papírovým zlatem.
Podle statistik bylo v Londýně v roce 2016 zobchodováno na trhu zlata v London Over-the-Counter (OTC) cca 1,5 milionu tun zlata. Objem v roce 2016 na New Yorku COMEX dosáhl 57,5 milionů smluv nebo také 179 000 tun zlata.

Množství vytěženého zlata je mnohem menší
Pokud nyní vezmeme v úvahu skutečnost, že do dnešního dne bylo vytěženo cca 180 000 tun zlata, je zcela jasné, že tento vývoj není udržitelný. Obchoduje se s něčím, co vůbec není a neexistuje. Papírové obchodování je možné označit jako jakýsi druh "podvodu". Když by všichni chtěli vyplatit dané zlato, které mají v papírech na daných burzách, bude možná uspokojeno cca 10 % investorů. Co ti ostatní? Ano, opět dostanou „papírky“. Odborníci se domnívají, že obchodování s papírovým zlatem dříve nebo později přestane existovat.

Poslední bitva, zlato vs. americký dolar
Podle teorií budeme brzy čelit válce mezi fyzickým zlatem na jedné straně a s americkým dolarem na straně druhé. Bude to finální fáze v bitvě mezi měnami, která bude podpořena těžkým a pravým hodnotným aktivem, který byl zahnán do ústraní po konci zlatého standardu v roce 1971, kdy se přešlo k tištění a žití na dluh se stalo normální. Tento směr je neudržitelný a může vyvolat obrovské problémy na celém globálním poli.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 10 let. Více informací na www.zlataky.cz

10.09. 10:56  dominance dolaru (Petra)
26.05. 15:21  China (Lolec)
26.03. 23:30  Cena zlata a vojna na UK (nairam)
16.03. 16:57  Analýza? (Štěpán Holub)
03.03. 12:11  Reklamní kecy kecy kecy (Digin)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.03.2024 08:38 1 unce 2 156,24 USD
19.03.2024 08:30 1 unce 2 155,35 USD
19.03.2024 08:22 1 unce 2 155,91 USD
19.03.2024 08:18 1 unce 2 155,41 USD
19.03.2024 08:10 1 unce 2 155,89 USD
19.03.2024 08:04 1 unce 2 155,96 USD
19.03.2024 07:58 1 unce 2 157,19 USD
19.03.2024 07:48 1 unce 2 156,27 USD
19.03.2024 07:42 1 unce 2 156,01 USD
19.03.2024 07:34 1 unce 2 155,99 USD

Další kurzy


?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.