ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  22.12.2017 08:49:11

Ranní glosa: ČNB ponechává sazby i svůj jestřábí tón beze změny

Aktuální skóre: 5:2 pro zachování sazeb. Bankovní rada se na svém letošním posledním zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Nepřekvapila tak trh a současně koruně nedala podnět k návratu k silnějším úrovním. Většina členů rady se přiklonila k postupu nastíněném poslední prognózou, která se až na mzdy prozatím naplňuje. Rizika stávající prognózy inflace proto ČNB aktuálně hodnotí jako nevýrazná a vyrovnaná. Nenaplňuje se prozatím alternativní či citlivostní scénář, který ČNB představila na minulém zasedání. Přesto dva členové rady chtěli reagovat na přehřívání ekonomiky a nepřikládali podle slov guvernéra takový význam výsledkům mezd za třetí kvartál.

I když se sazby nemění, určité jestřábí vyznění komentáře ČNB přehlédnout nelze. Podle prognózy ČNB by se totiž měly tržní úrokové sazby během dvou let dostat ke třem procentům. Vzhledem k tomu, že hlavní sazba je aktuálně 0,50 %, znamenalo by zvýšení repo sazby min. o 2 procentní body. To je s ohledem na politiku ECB velmi odvážný záměr, nicméně jde stále jen o prognózu, která se už za 6 týdnů může změnit.

ČNB sice prozatím nezveřejňuje výhled kurzu koruny, nicméně současný tržní kurz koruny podle guvernéra příliš nevybočuje od prognózy. V průměru byla koruna dokonce silnější, než ČNB předpokládala. Od února, kdy centrální banka začne po letech zveřejňovat i výhled kurzu, bude situace přece jen transparentnější a bude vidět případnou odchylku tržního vývoje od „plánů“ ČNB. Proto bude i jednodušší odhadovat výsledek měnově politických rozhodnutí bankovní rady.

A co tedy čekáme pro rok 2018? Předpokládáme, že ČNB bude pokračovat se zvyšováním úrokových sazeb. Na konci roku by se tak mohla její hlavní úroková sazba dostat na úroveň 1,25 %. Další zvýšení sazeb přijde podle našeho názoru na řadu v únoru. Hlavními faktory, které rozhodnou o nastavení sazeb budou kromě inflace mzdy a kurz koruny vůči euru. Dosažení tříprocentních sazeb v dvouletém horizontu však prozatím vidíme jako méně pravděpodobné.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688