Patria (Patria Finance)
Ze světa  |  22.12.2017 10:58:00

A teď vraťte Katalánsku autonomii, vzkazují lídři separatistů Madridu po volbách

Separatistické strany získaly ve čtvrtečních předčasných volbách v katalánském parlamentu absolutní většinu. Vyplývá to z výsledků po sečtení více než 99 procent hlasů. Ve 135členném regionálním sboru tak separatisté obdrží 70 mandátů, tedy o dva méně než po volbách z roku 2015. Informovaly o tom španělské listy El País a La Vanguardia. Tento výsledek je ale ranou pro španělskou vládu, která volby vyhlásila v naději, že katalánští separatisté většinu ztratí.

Ve volbách zvítězila strana Ciudadanos (katalánsky Ciutadans), která je proti odtržení Katalánska od Španělska a která bude mít v novém katalánském parlamentu 37 křesel. O tři méně mandátů získala separatistická koalice katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta Společně pro Katalánsko (JxCat). Třetí skončila se 32 mandáty Republikánská levice Katalánska (ERC), jejíž lídr Oriol Junqueras je od začátku listopadu ve vazbě kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Strany, které jsou pro jednotu se Španělskem, tedy Ciudadanos, katalánští lidovci a katalánští socialisté získali ve čtvrtek od voličů dohromady jen 57 mandátů. Lidovci obsadí pouze tři křesla, o jedno méně než radikální levicoví separatisté z CUP. Katalánští socialisté (PSC) získají 17 křesel.

Osm křesel získá také koalice CatComú-Podem. Ta je proti jednostrannému vyhlášení nezávislosti, kritická je ale i vůči socialistům, lidovcům a straně Ciudadanos.

Rekordní byla ve čtvrtek volební účast. Podle dosavadních informací po sečtení 99,89 procenta hlasů přišlo k urnám 81,94 procenta z 5,5 milionu voličů. To je o sedm procentních bodů více než při volbách v září 2015.

Rozdílně lidé podle listu El País hlasovali ve čtyřech provinciích Katalánska. Zatímco v provincii Barcelona a Tarragona většinu hlasů získali zastánci stran vystupujících proti nezávislosti regionu, v provinciích Girona a Lleida obdrželi většinu separatisté.

Vzhledem k vysokému volebnímu zisku koalice Společně pro Katalánsko má velkou šanci stát se kandidátem na katalánského premiéra opět Carles Puigdemont. Ten je ale nyní v Belgii a po návratu do Španělska mu hrozí zatčení, protože ho španělská prokuratura viní ze vzpoury kvůli separatistickým snahám. Stejně jako je trestně stíhána celá bývalá katalánská vláda, kterou Madrid koncem října kvůli snahám o nezávislost Katalánska sesadil.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688