Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.01.2018 08:52:43

MF zveřejnilo závěry OLAF a vyzvalo k vynětí z projektů EU


Ministerstvo financí zveřejnilo na svých internetových stránkách tři odstavce závěrů z padesátistránkové zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování farmy Čapí hnízdo. OLAF v závěrech vyzývá k vynětí farmy z projektů dotovaných Evropskou unií. Píše také o nesrovnalostech v projektu Čapího hnízda. Farma je mezi majetkem, který premiér Andrej Babiš (ANO) loni převedl do svěřenského fondu. Členové imunitního výboru Sněmovny budou mít od pátku přístup ke zprávě OLAF k Čapímu hnízdu, uvedl na twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kvůli padesátimilionové dotaci na Čapí hnízdo čelí Babiš spolu s dalšími lidmi také obvinění české policie. Příští týden by kvůli záležitosti měl vypovídat před mandátovým a imunitním výborem Sněmovny, který posuzuje policejní žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání. Den po výpovědi na výboru bude Babišova vláda ve Sněmovně žádat o důvěru.

MF navrhlo vyjmout Čapí hnízdo z akcí financovaných EU

Ministerstvo financí navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Týká se to i padesátimilionové dotace pro Čapí hnízdo, kvůli které obvinila česká policie premiéra Andreje Babiše (ANO) a žádá o jeho vydání Poslaneckou sněmovnu. MF tak navrhuje přijmout doporučení, která Evropská komise zaslala do ČR v polovině prosince.

"Ministerstvo financí se proto dnes obrátilo na Úřady Regionálních rad pěti Regionů soudržnosti (ROP Jihovýchod, ROP Moravskoslezsko, ROP Střední Čechy, ROP Střední Morava a ROP Severovýchod) a ministerstvo životního prostředí s návrhem akceptovat dopis Evropské komise," uvedl úřad v tiskové zprávě.

MF uvedlo, že Evropská komise navrhla vyjmout 44 projektů ze šesti programů. V případě ROP Severovýchod jde o pět projektů, u ROP Jihovýchod o tři projekty, u ROP Střední Čechy o dva projekty, u ROP Moravskoslezsko o jeden projekt, u ROP Střední Morava o 19 projektů a u Operačního programu Životní prostředí o 14 projektů k vyjmutí. Z Operačního programu Doprava byly vyňaty dva projekty ještě před obdržením dopisu od komise.

Vyjmutí fakticky podle mluvčího MF Michala Žurovce znamená, že na jednotlivé projekty bude pohlíženo jako na národní dotace. Jednotlivé projekty byly již předfinancovány ze státního rozpočtu, a fakticky tak nenastane změna financování. Vyjmutí projektů umožní, aby ČR od komise obdržela maximální možnou sumu peněz, kterou pro příslušný operační program mohla z EU obdržet. "Po příjemcích dotace v případě prokázání protiprávního jednání bude prostředky vymáhat poskytovatel dotace," uvedl.

Pokud by ČR s návrhem komise nesouhlasila, vystavuje se podle MF možnému riziku snížení poskytnutých peněz, což by negativně ovlivnilo státní rozpočet. "Případné rozhodnutí o vynětí či nevynětí sporných výdajů z evropského financování žádným způsobem nezasahuje do probíhajícího trestního řízení na národní úrovni, ani nemá vliv na případná budoucí správní řízení o odebrání dotace příjemci ze strany poskytovatele dotace," uvedl úřad.

Posouzení, zda byly porušeny podmínky poskytnutí dotace, je podle MF plně v kompetenci poskytovatele dotace. Ten v takovém případě zahájí správní řízení nebo se připojí jako poškozená osoba s nárokem na náhradu škody v trestním řízení. "Případné vynětí z evropského financování v uvedených případech nijak nepoškozuje Českou republiku a její fiskální zájmy. Jedná se o běžný postup, který byl naposledy využit například u Operačního programu Doprava," dodalo MF.

Vyjmutí z evropského financování podle MF umožní definitivní účetní a finanční uzavření operačních programů minulého programového období ze strany Evropské komise a úplné proplacení peněz vyhrazených z rozpočtu EU příslušným operačním programům.

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí, vedle Babiše i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Členové imunitního výboru budou mít možnost vidět zprávu OLAF

Členové imunitního výboru Sněmovny budou mít od pátku přístup ke zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k Čapímu hnízdu, uvedl na twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Neznamená to podle něj však možnost zprávu zveřejnit. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štepánka Zenklová ČTK potvrdila, že zpráva OLAF je od dnešního poledne součásti spisu, poslance však bude vázat mlčenlivost.

Zpráva je od dnešního poledne součástí spisu, řekla ČTK Zenklová. Podle ní tak budou mít poslanci z mandátového a imunitního výboru možnost do zprávy nahlédnout. Upozornila také, že před studiem spisu poslanci musí podepsat mlčenlivost, a nesmějí tak mluvit o tom, co ve spise četli. To připomněl i Kalousek. "Možnost si ji přečíst pod dohledem policisty neznamená možnost ji zveřejnit," uvedl na twitteru.

Mandátový a imunitní výbor si vyžádal zprávu OLAF podle předsedy Stanislava Grospiče už 22. prosince. "Mohu potvrdit to, že nám bylo vyhověno a zprávu, byť zatím v anglickém jazyce, jsme obdrželi," řekl dnes ČTK. Dokument je v mandátovém a imunitním výboru od dnešního odpoledne. Nahlížet do něj budou moci jen členové výboru, zpráva podléhá utajovanému režimu. Až bude oficiálně přeložena, výbor obdrží i české znění, dodal Grospič.

Výbor bude pokračovat v projednávání policejní žádosti o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání v úterý. Oba mají před členy výboru předstoupit a představit svůj pohled na případ. Dorazit má také policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil a státní zástupce Jaroslav Šaroch. Grospič uvedl, že všichni si pozvánky převzali a zatím se nikdo z nich neomluvil.

Projektem se zabýval OLAF, závěrečnou zprávu zaslal ministerstvu financí, které ji dosud nezveřejnilo. Ministryně financí Alena Schillerová ve středu uvedla, že považuje za klíčové stanovisko Městského státního zastupitelství v Praze, které zveřejnění zprávy nedoporučilo, protože by to mohlo ohrozit trestní řízení. Rozhodnutí o případném zveřejnění vydá ministerstvo do konce tohoto týdne.

Z informací, které o zprávě OLAF shromáždil server Neovlivni.cz, podle něj vyplývá například to, že v žádosti o dotaci byly nepravdivé údaje. OLAF je prý přesvědčen, že Čapí hnízdo patřilo ve skutečnosti do Babišova holdingu Agrofert, a nikoli jeho dětem. Porušeny byly údajně právní předpisy ČR i Evropské unie. Podle zprávy OLAF neměla farma na dotaci nárok, tvrdí server. EU má prý dotaci vymáhat zpět a české policii doporučuje OLAF případ důsledně vyšetřit.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688