Research (W4T.CZ)
Investice  |  06.01.2018 18:30:19

Pražská burza vstoupila do nového roku nejvýrazněji za posledních 8 let

Akciové trhy zaznamenaly globálně velmi optimistický vstup do nového roku. Nevyhnul se ani pražské burze, která si měřeno indexem PX v týdnu polepšila o 2,52 %. Lepší zahájení roku domácí trh naposledy zaznamenal v roce 2010, kdy poskočil dokonce o více než 3,5 %.

Ilustrativní obrázek
Foto: W4T

Index PX se díky optimismu posunul již zpět nad hranici 1 100 bodů, kde se naposledy nacházel počátkem srpna 2011. Měřeno dividendovým indexem PX-TR se vyšplhal dokonce již na 10 letá maxima.

Posílit v týdnu dokázala většina emisí, nicméně hlavním tahounem se staly především finanční tituly a to ty duálně listované. Nejvíce totiž poskočily akcie Erste a VIG. Analytik Jiří Zendulka komentuje: „Akcie pojišťovny prorazily loňské rezistence a otevřely si cestu k dalšímu umazávání ztrát z roku 2016. Investoři u tohoto titulu pozitivně vnímají pozvolné ukončování uvolněné měnové politiky ze strany centrálních bank, resp. růst úrokových sazeb, které se pozitivně projevuje v hospodaření pojišťovny. Podobná je vidina i u bank, resp. zpětné navyšování jejich marží.“

Oproti pojišťovně zhruba s poloviční intenzitou dokázaly nakonec růst i akcie Komerční banky. Z finančních titulů se nejméně dařilo akciím MONETA, které však vládly trhu v druhé polovině prosince.

Na stupně vítězů se tak probojoval hlavní domácí titul ČEZ, který tím i posunul svá více než 2 letá maxima. Zatímco ze strany majoritního akcionáře zazněl v týdnu názor na výstavbu nových jaderných bloků bez potřeby účasti státu, vlastně proti se ozval dlouhodobý nadšenec akcií ČEZ Michal Šnobr. Společně se skupinou dalších akcionářů vlastnících přes 1 % akcií, hodlá svolat valnou hromadu společnosti.

BCPP graf týdenní výkonnosti emisí

Na 4 měsíční maxima se posunuly akcie O2, které přitom nejsou v posledních třech týdnech podporovány nákupem vlastních akcií. V tomto směru probíhá tradiční přestávka před reportem hospodářských výsledků, které telekomunikační firma zveřejní 30. ledna.

Proti trhu se nejvýrazněji vydaly akcie Philip Morris a STOCK. U likérky byl přitom reportován pokračující zájem o firmu ze strany skupiny BlackRock, která upevnila svou pozici třetího největšího akcionáře. Likérka již v příštím týdnu v úterý zveřejní vybrané informace o svém byznysu v loňském roce

Na nové zprávy ohledně možného převzetí se stále čeká na akciích CETV. K plnému ovládnutí ze strany Fortbet již naopak zřejmě míří sázková společnost Fortuna, jejíž akcie zaznamenaly nová historická maxima. Akcionáři se dočkali navýšení ceny odkupu na 182,50 korun/akcii, které společnost oceňuje na téměř 9,5 miliardy korun. Již na konci loňského roku se spustil obdobný dobrovolný odkup pro akcie Unipetrol. Pražská burza má tak před sebou potencionální odchod hned dvou titulů.

 Přehled týdenní / letošní výkonnosti na BCPP

  

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688