Roman Havlíček (Meteobox)
15.01.2018 12:34:06

Chladnější počasí s občasným sněžením, v nižších polohách i deštěm, doprovodí občas i silný vítr

Počasí u nás ovlivňuje tlaková výše nad severovýchodní Evropou, která zvolna slábne. Od severozápadu se do střední Evropy nasouvá brázda nízkého tlaku vzduchu a v ní bude postupovat okludující frontální systém. V dalších dnech k nám bude proudit chladnější vzduch od západu až severozápadu, ve čtvrtek pak bude přes Severní moře postupovat poměrně hluboká tlaková níže a s ní spojený frontální systém zasáhne i do počasí u nás. 

 

Dnes bude převážně zataženo, zejména na horách i možnost mlhy, ojediněle slabé sněžení. Ojediněle, v západní polovině Čech místy skoro jasno nebo polojasno. Později od západu přibývání oblačnosti a místy se přidá sněžení.

Nejvyšší denní teploty -2 až 2°C, při zmenšené oblačnosti i tepleji.

V 1000m n.m. kolem -5°C, později večer od západu oteplování.

Vítr slabý, postupně mírný jižní až jihovýchodní 2-6 m/s, na severu a na horách zesilující s nárazy až kolem 15 m/s, na horách postupně 20-25 m/s.

 

V noci bude od západu přibývat oblačnost až na zataženo s občasným sněžením, které bude postupně v západní polovině Čech většinou v polohách po 500 m n.m. přecházet v déšť nebo déšť se sněhem. Na východě zpočátku i polojasno.

Nejnižší noční teploty -1 až -5°C, v západní polovině Čech kolem 0°C.

Vítr mírný až čerstvý jižní 4-9 m/s, v nárazech 15-20 m/s, na horách kolem 25 m/s, na hřebenech severních pohraničních hor až 35 m/s. Postupně, zejména v západní polovině Čech může být v nižších polohách jen slabý do 4 m/s.

 

úterý bude zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo déšť se sněhem, od 600 m n.m. v jihozápadní polovině území během dne přechodně až od 900 m n.m. srážky sněhové. Naopak v severovýchodní polovině území místy sněžení i v nižších polohách.

Nejvyšší denní teploty -2 až 2°C, v Čechách většinou 2 až 7°C.

V 1000m n.m. kolem -2°C, na Šumavě až kolem 0°C.

Vítr mírný až čerstvý jižní 4-9 m/s, v nárazech 15-20 m/s, na horách kolem 25 m/s, na hřebenech severních pohraničních hor až 35 m/s. V západní polovině Čech může být v nižších polohách přechodně jen slabý. Během dne se bude stáčet na jihozápadní až západní a postupně na celém území pak slábnout.

V noci a v úterý se budou při silném větru tvořit od vyšších poloh sněhové jazyky, na horách i závěje. Podobná situace bude i v dalších dnech, zejména pak ve čtvrtek. V platnosti je tak výstraha ČHMÚ na zmiňované jevy.

 

Ve středu bude zataženo až oblačno, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, zejména během dne v polohách pod 400 m n.m. i srážky smíšené nebo dešťové.

Nejnižší noční teploty 1 až -3°C.

Nejvyšší denní teploty 0 až 4°C, při delším slunečním svitu ojediněle i tepleji.

Vítr slabý až mírný převážně západní, zpočátku i jihozápadní 1-6 m/s, postupně zesilující na čerstvý 4-9 m/s, místy s nárazy 15-20 m/s.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty