Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  17.01.2018 09:18:20

Rozbřesk: Stát dnes znovu otestuje zájem investorů o nové dluhopisy, koruně pomáhá jestřábí ČNB

Ministerstvo financí dnes bude mít letos už druhou šanci otestovat zájem investorů o nové státní dluhopisy. Tu první mělo už na začátku roku a z jejích výsledků se nedá říct, že by zájem o nové státní bondy byl nějak ohromující. Z nabízených bondů za 7 mld. se na trhu podařilo uplatnit zhruba šest miliard, přičemž o nejdelší papír splatný v roce 2036 nebyl téměř žádný zájem a ani v dalších dvou případech se nedá říct, že by se investoři o nové státní dluhopisy zrovna porvali.

Dnes budou ve „hře“ tři dluhopisy se splatností 5-15 let v objemu 12 mld. korun a výsledky aukcí ukážou, jak moc jsou nové bondy pro trh v době rostoucích výnosů atraktivní. Doba, kdy se výrazná část výnosové křivky nacházela v záporném teritoriu, a stát emitoval krátké bondy se záporným výnosem, už v podstatě skončila. Napomohl tomu nejen pomalejší příliv nových peněz na český finanční trh, ale především ČNB, která začala svižně zvyšovat své úrokové sazby ve snaze vrátit se k (novému) normálu.

A vlastně nešlo jen o loňské dvojí zvýšení úrokových sazeb centrální banky, ale především o silné odhodlání úrokové podmínky dále zpřísňovat, které vyplývá z komunikace ČNB. Příkladem budiž slova guvernéra o minimálně dvojím zvýšení sazeb ještě v letošním roce nebo poslední prognóza centrální banky předpokládající, že na konci příštího roku se tříměsíční PRIBOR dostane až na úroveň 2,8 %. Pokud by investoři tento scénář brali zcela vážně, tak i současné vyšší výnosy státních bondů (u desetiletého cca 1,80 %) by se musely zdát stále jako velmi nízké.

Otázkou ovšem je, zda ČNB může být ve skutečnosti až tak radikální. Přece jen stále ještě extrémně uvolněná politika ECB nevytváří prostor pro navýšení českých sazeb o cca dva procentní body během tak krátké doby. Nicméně diskutabilní mohou být současné výnosy bondů i v případě, pokud by rychlost ČNB byla ve srovnání s jejím hlavním scénářem jen poloviční. Nadcházející aukce státních dluhopisů tak můžeme chápat i jako test důvěry finančního trhu v deklarovaném odhodlání centrální banky normalizovat úrokové sazby v ČR

TRHY

CZK a dluhopisy

Nová česká vláda podle očekávání nezískala důvěru poslanecké sněmovny, a tak lze očekávat, že v příštích dnech odstartuje druhá fáze sestavování další (možná už koaliční) vlády. Korunu politická situace nijak nevyvádí z míry a v průběhu včerejšího pozdního odpoledne si připsala i mírné zisky, když se posunula pod hranici 25,50 EUR/CZK. S blížícím se únorovým zasedáním bankovní rady, kdy bude na stole i nová prognóza, se začínají objevovat další (jestřábí) komentáře z ČNB. Naposledy včera Vojtěch Benda hovořil o dlouhodobě neutrální úrovni úrokových sazeb, která se pro ČR nachází mezi 2,6-3,0 %. Směr uvažování ČNB je jasný, nyní jde jen o rychlost dosažení zmíněné mety. Tu může ozřejmit už únor, kdy ČNB začne zveřejňovat svoji očekávanou trajektorii kurzu koruny. Čím slabší bude koruna ve srovnání s modely ČNB, tím vyšší odhodlání směřovat v dlouhodobé metě bude zřejmě centrální banka mít. 

Zahraniční forex

Eurodolar a vlastně i britská libra byly včera do značné míry poháněny spekulacemi okolo politiky ECB. Nejprve nejmenované zdroje z ECB vyvrátily možnost, že by banka mohla příští týden upravit svoji rétoriku (více neutrálním směrem), což euro odneslo mírným oslabením. Naopak navečer společná evropská měna posílila v reakci na slova jestřába z Bundesbanky Weidmanna.

Dnes nicméně přijdou na pořad spíše americké události - trh čeká na průmyslovou výrobu za prosinec, Béžovou knihu Fedu a vystoupení amerických centrálních bankéřů (Evans, Mesterová).

Vypadá to však, že postup eurodolaru směrem vzhůru se vyčerpává - tím spíše, že zprávy o podpoře vzniku velké koalice v Německu začínají být čím dál více smíšené.


Ropa

Ropa Brent mírně koriguje minulé zisky a dnes se pohybuje poblíž 69 USD/barel, zatímco její severoamerický konkurent WTI se drží nad 63 USD/barel. Nadále však platí, že ropa vyčkává na první zajímavá čísla tohoto týdne, která by trhem mohla zásadněji zahýbat. K tomu by mohlo dojít již dnes, kdy jsou na řadě data o zásobách ropy a ropných produktů od API, předskokana zítřejších oficiálních dat od EIA. 


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688