Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.01.2018 14:52:32

Qualcomm (-1,5 %) dostal miliardovou pokutu kvůli čipům pro iPhony


Evropská komise dnes udělila americkému výrobci čipů Qualcomm pokutu 997 milionů eur. Podle komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové firma platila svému klíčovému zákazníkovi, společnosti Apple, miliardy dolarů za to, aby nenakupoval u konkurence. Podle evropských pravidel o hospodářské soutěži je to nepřípustné. Částka představuje skoro 5 procent loňského obratu Qualcommu a je čtvrtou nejvyšší pokutou udělenou jednotlivé firmě. Akcie v premarketu klesají o 1,45 %.

"Platby nebyly jen snížením ceny - byly podmíněny tím, že Apple bude ve všech svých iPhonech a iPadech exkluzivně používat čipové sady pro základní pásmo od Qualcomm," vysvětlila komisařka. Výsledkem podle ní bylo, že konkurenční společnosti nemohly přes pět let na trhu efektivně soutěžit s pozicí Qualcommu, a to bez ohledu na kvalitu vlastních produktů. LTE čipové sady pro základní pásmo umožňují mobilním telefonům a tabletům připojit se k mobilním sítím a slouží k přenosu hlasu i dat.

Dohodu s Apple, který je jeho klíčovým zákazníkem, uzavřel Qualcomm v roce 2011, o dva roky později byla prodloužena až do roku 2016. Podle Vestagerové by v jejím důsledku společnost Apple při přechodu k jinému dodavateli nejen přišla o faktickou slevu, ale také by musela část získaných peněz vrátit. O spolupráci s Apple, který je významným výrobcem mobilů a tabletů, měl a má přitom velký zájem výrobce čipů Intel, uvedla komisařka. Této společnosti firma Apple začala některé zakázky zadávat až v roce 2016.

"Jinými slovy až ve chvíli, kdy dohoda končila a změna by Apple nestála tolik peněz," poznamenala Vestagerová. Ukazuje se podle ní, že postup Qualcommu byl rozhodující k uzavření trhu pro konkurenční výrobce. Pro zákazníky to znamenalo menší možnost výběru a nástupu inovací.

"Výše pokuty odráží vážnost i dobu porušování pravidel. A má také za cíl do budoucna odradit účastníky trhu od podobných praktik. Nedělejte to," řekla komisařka.

Výrobce čipů dostal pokutu ve výši přesně 997,439.000 eur, což odpovídá 4,9 procentům jeho loňského obratu. Firma podle komise porušovala evropská antimonopolní pravidla pět let, šest měsíců a 23 dní. Komise věc začala vyšetřovat v létě 2015, v prosinci téhož roku výrobci čipů oznámila, že podle jejího názoru skutečně pravidla porušuje.

Komisařka Vestagerová dnes před novináři zdůraznila, že ačkoliv je udělená pokuta vysoká, je její výše v souladu s pokutami, které komise udělila ve srovnatelných případech v technologickém odvětví. Například právě Intelu, který dnes Vestagerová zmínila, udělila komise už v roce 2009 pokutu přes miliardu eur v zásadě za analogický prohřešek. Také Intel tehdy podle komise nabízel výrobcům počítačů slevy na své čipy v případě, že budou používat výhradně jeho výrobky.

Evropská komise v souvislosti s případem spolupracuje také s jinými zeměmi, upozornila Vestagerová. Vztahy mezi firmou a Apple vyšetřují také orgány ve Spojených státech, jak ale komisařka připomněla, dnešní rozhodnutí je prvním a úplně podobný případ zatím není. "Jinde se zabývají jinými aspekty. V sektoru se stále objevují nové věci," poznamenala komisařka.

Podle komise ukazují interní dokumenty Apple na to, že firma využívání produktů Intel vážně zvažovala a podmínky dohody s Qualcomm nakonec hrály v rozhodování roli.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688