Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.01.2018 08:17:15

ECB upraví svou rétoriku mírně jestřábím směrem (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešek bude ve znamení ECB. Původně se zdálo, že půjde spíše o nezajímavé zasedání. Po zveřejnění posledního zápisu ze zasedání se však zdá, že by mohlo dojít k výrazné úpravě komunikace. Podle vývoje kurzu eura se na to trhy těší. 

Ifo index se stabilizuje na vysokých hodnotách

Německý Ifo index, který vyjadřuje náladu v průmyslu, obchodě a stavebnictví by se podle našeho odhadu měl stabilizovat na velmi vysokých hodnotách. I tento index tak naznačuje, že růstové momentum z loňského roku se přeneslo i do prvních letošních měsíců.

Událostí, která dnes zastíní všechna zveřejněná data, je zasedání ECB. Očekáváme, že bankéři ve Frankfurtu na něm upraví svou rétoriku, když zohlední dobrou ekonomickou kondici zemí eurozóny. Více jsme na toto téma napsali zde bit.ly/ECB_01_18. Z vývoje kurzu eura se zdá, že trh na jestřábí výstup ECB sází. Pokud prezident Draghi zklame, můžeme očekávat korekci eurových zisků.        

Euro na nejsilnější úrovni za poslední tři roky

Euro včera prolomilo své dlouhodobě nejsilnější úrovně a je ve srovnání s dolarem na nejvyšší hodnotě od prosince 2014, když se na dnešní konci asijské seance obchoduje za 1,246 USD/EUR. Za posilováním eura pravděpodobně stojí zasedání ECB, na kterém by centrální bankéři z Frankfurtu měli upravit svůj výhled ve světle velmi dobrý údajů z reálné ekonomiky eurozóny. I když včerejší předstihové indikátory PMI z eurozóny zklamaly svým poklesem, stále ukazují na velmi dobrou kondici zemí platících eurem. Na druhé straně vidíme oslabování dolaru na světových trzích. K tomu svým výrokem, že americké ekonomice slabý dolar prospívá, pomohl tamní ministr financí S. Mnuchin.

Mediální karanténa omezí výkyvy na koruně

Z regionu dnes žádná zajímavá data nepřijdou. Kurzy středoevropských měn tak budou reagovat zejména na výstup prezidenta Draghiho po zasedání ECB. Pro domácí centrální bankéře navíc začíná mediální karanténa před zasedáním příští týden.  

Koruna zpět blízko pozávazkového minima

Středoevropské měny včera měly tendenci posilovat. Nejvíce si připsal polský zlotý (+0,5% na 4,147 PLN/EUR), následovaný maďarským forintem (+0,15 na 308,7 HUF/EUR). Koruna si sice polepšila pouze přibližně o tři haléře na 25,37 CZK/EUR, ale to ji i tak posunulo na dohled jejího pozávazkového minima. V průběhu amerického obchodování koruna pak mírně ztratila a posunula se na 25,39 CZK/EUR. Dolar je pro české domácnosti dokonce nejlevnější od července 2014, když za něj zaplatí přibližně 20,39 CZK/USD. Investoři včera ještě vstřebávali úterní vyjádření člena bankovní rady M. Mory. Ten jednak nevyloučil více než dvojí zvýšení sazeb v letošním roce, ale navíc naznačil, že počítá i s dalším výrazným posílením koruny.

Včera zveřejněný konjunkturální průzkum ukázal na mírně nižší důvěru podnikatelů, zato potvrdil stoupající náladu spotřebitelů. Tento výsledek plně odpovídá současné ekonomické situaci. Průmyslníci si totiž ze všeho nejvíce stěžují na nedostatek pracovní síly, zatímco domácnosti nemají strach o to, že by jejich členové ztratili zaměstnání. U průmyslu navíc hraje svou roli i mírné zhoršení výhledu zahraniční poptávky. Tempo výroby by se tedy mělo mírně snížit, nicméně podnikatelé v průmyslu se budou stále snažit hledat novou pracovní sílu. Rekordní důvěra domácností je také podpořena menšími obavami o budoucí celkovou hospodářskou situaci. S tím mírně kontrastuje jejich úmysl více spořit.

Dobrou vyjednávací pozici zaměstnanců ilustruje i mzdové ujednání v kolínské automobilce TPCA. Tam se odbory se zaměstnavateli dohodly na růstu platů v následujících dvou letech dohromady o 16 %. Jedná se o další výrazné zvýšení mzdy ze strany jednoho z velkých zaměstnavatelů, které potvrzuje, že i letos můžeme očekávat slušnou dynamiku průměrné mzdy v ekonomice.

Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688