Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  25.01.2018 17:14:03

Pražská burza po deseti dnech poprvé v červeném, Unipetrol čísly neohromil

Pražská burza dnes klesla o 0,52 procenta, a poprvé po deseti dnech se tak podívala do červeného. Výsledkovou sezónu v tuzemsku dnes zahájil Unipetrol (376 CZK, -0,13%). Tržby za předešlé čtvrtletí byly zhruba v souladu s předpoklady, čistý zisk, byť meziročně vyšší o devět procent, ale za odhady zaostal.

Byznys skupiny vážným výzvám jako je rychle rostoucí cena ropy Brent, říká k dnešním číslům analytik Patria Finance Ondřej Martínek.

Generální ředitel Unipetrolu nicméně v průběhu dne potvrdil dividendovou strategii. Podle něj lze očekávat navyšování dividendy každý rok, konečné rozhodnutí je na akcionářích.

Z pražských blue-chips skončily dnes v zeleném poli jenom tři tituly: ČEZ (522 CZK, 0,48%), Kofola (420 CZK, 0,48%) a defenzivní Philip Morris (1 7200 CZK, 0,58%). Pokud jde o polostátní energetický kolos, jeho akcie rostly v sedmi z posledních osmi obchodních dní.

Do mínusu Prahu nejvíce stahoval finanční sektor v čele s Komerční bankou (917 CZK, -0,97%). Nedařilo se ale ani Erste Bank (1037 CZK, -0,53%) a Moneta Money Bank (83,70, -0,95%). Na procenta je pak dnešním propadlíkem CETV (97 CZK, -1,92%).

index PX zakončil seanci na 1 133,76 bodu, a sestoupil tak z šestiletých maxim, která zdolával v předešlých dnech. Objem obchodů s akciemi zůstal před závěrečnou aukcí na 0,421 miliardy . Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,574 mld. .

Zajímavé bylo dnes dění na měnových trzích, kde se euro po slovech Maria Draghiho přechodně vyšvihlo k dolaru na nové tříleté maximum, tentokrát nad psychologickou hranici 1,25 EURUSD. Evropská centrální banka dnes sazby nezměnila, její šéf Mario Draghi ale v celkově holubičím komentáři uvedl, že silné euro je zdrojem nejistoty. Jednotná měna v posledních týdnech posílila o 5 procent vůči dolaru.

Evropské akciové trhy v podvečer mířily dolů, německý DAX ztrácel 1,1 % a evropský akciový index poklesem o 0,6 % sestoupil na minimum za poslední týden. Maďarský index BUX i polský WIG 20 odepisovaly v podvečer více než 1 %, u indexu ATX vídeňské burzy byl v porovnání s nimi pokles zhruba poloviční.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688