Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  16.02.2018 09:09:20

Americký trh nemovitostí si vylepší reputaci (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ve Spojených státech bude dnes zveřejněn počet nově zahájených staveb, počet vydaných stavebních povolení a důvěra podle Michiganské univerzity. Všechny indikátory by měly ukázat poměrně dobré výsledky. V eurozóně je kalendář ekonomických událostí prázdný. V Česku bude zveřejněn růst HDP za Q4 17. Ten podle našeho odhadu dosáhl v meziročním srovnání 5,6 %.

Důvěra v americkou ekonomiku zůstává vysoká

Ve Spojených státech budou dnes zveřejněna data z trhu nemovitostí. Počet nově zahájených staveb by měl po prosincovém propadu o 8,2 % m/m v lednu zkorigovat a vykázat růst o 3,6 % m/m. Počet vydaných stavebních povolení zůstane v meziměsíčním srovnání zřejmě beze změny. Únorová důvěra v americkou ekonomiku podle Michiganské univerzity by se podle našeho odhadu měla vyhoupnout na 99 bodů. Celkově se však jedná o méně významná data, a tak je otázkou zda dokáží zastavit současné posilování eura vůči dolaru.

Euro pokračuje v připisování zisků

I včera dolar pokračoval v oslabování. Evropská měna se krátce podívala nad úroveň 1,250 USD/EUR. Vzápětí však zkorigovala zpět k úrovním 1,248 USD/EUR. Dnes ráno však už opět otevírá nad touto psychologickou hranicí, když se v průběhu asijské seance vyšplhala na 1,254 USD/EUR.

V závěru loňského roku se české ekonomice dařilo 

Dnes se dozvíme, jak si česká ekonomika vedla v posledním čtvrtletí loňského roku. Růst HDP podle našeho odhadu dosáhl ve srovnání s předchozím čtvrtletím 1 %. V meziročním srovnání pak dynamika zrychlila na 5,6 %. Růst byl podle nás široce rozložený. Na poptávkové straně přiložily ruku k dílu všechny složky kromě tvorby zásob. Díky mimořádně dobré situaci na trhu práce zůstává hlavním motorem spotřeba domácností, ke slovu se však výrazněji vrací i investice. Pozitivně by měl tentokrát přispět i zahraniční obchod, a to především díky silné poptávce z Německa. Za celý loňský rok dosáhl podle naší prognózy růst HDP 4,6 %.

V Polsku bude pozornost směřovat na zveřejnění průměrné mzdy. Ta se v lednu podle našich odhadů zvýšila o 8,3 % y/y. Ne všechna mzdová vyjednávání však byla ukončena, a mzdový růst může pokračovat i v následujících měsících. Mzdové statistiky budou důležité i pro polskou centrální banku. Někteří členové polského výboru pro měnové otázky totiž považují rostoucí mzdové tlaky za ospravedlnění případného zvýšení úrokových sazeb. K tomuto kroku však podle našeho názoru přistoupí až ve druhé polovině letošního roku.

Na regionálních trzích panuje klid

Obchodování na regionálních trzích bylo ve čtvrtek mimořádně poklidné. Kurz koruny se vůči euru pohyboval ve čtyřhaléřovém pásmu 25,34-25,38 CZK/EUR, přičemž aktivita na trhu zůstávala nízká. Podobně na tom byl polský zlotý, který se držel v pásmu 4,150-4,160 PLN/EUR. Zisk si připsal pouze maďarský forint, který posílil o 0,1 % na 311,6 HUF/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688