STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  19.02.2018 15:30:34

Top 3 hliníkové ETN na trhu!

Autor: Zuzana Janková

Fondy obchodované na burze neboli ETF poskytují alternativní způsob přístupu pro investory hledající potenciální zisky na trhu s hliníkem. Fyzicky není hliník k dispozici stejným způsobem jako zlato, stříbro či platina. Futures na hliník jsou obchodovány, nicméně mnoho investorů není obeznámeno s obchodováním na termínových trzích a jsou opatrní při využívání derivátů. Některé hliníkové ETF poskytují investorům přístup právě k futures na hliník s využitím investice, která je obchodována jako běžná akcie na burze.

ETF poskytují možnost získat globálně diverzifikovaná portfolia. Jednou z hlavních výhod ETF je, že poskytují mnohem snadnější přístup na zahraniční akciové trhy. To může být zvláště důležité pro investory, kteří hledají příležitost v komoditách, jako je například hliník, kde se většina těžby a výroby uskutečňuje mimo USA. Mezi největší světové výrobce hliníkových rud lze zařadit Čínu, Austrálii a Rusko.

Hliník se nejčastěji využívá v průmyslových odvětví výroby a v automobilovém průmyslu. Zvýšená poptávka po hliníku je vyvolána zejména v automobilovém průmyslu za účelem optimalizace spotřeby paliva.

K dispozici jsou komoditní termínové ETF a ETF nabízející expozici přímo na trhu s hliníkem. Dvě primární ETF dostupné v této třídě aktiv jsou ve skutečnosti burzovně obchodované produkty ETN, což jsou dluhové cenné papíry, které ze své podstaty podléhají úvěrovému riziku v souladu s finanční stabilitou emitenta.

Mezi nejoblíbenější ETF, které investoři využívají pro získání expozice na trhu s hliníkem patří iShares Dow Jones U.S. Basic Materials Sector Index Fund (IYM), iPath Dow Jones-UBS Aluminum Subindex Total Return ETN (JJU) a Pure Beta Aluminum ETN (FOIL).

iShares Dow Jones U.S. Basic Materials Sector Index Fund (IYM)

Tento fond se nezaměřuje výlučně na hliník, nýbrž i na ostatní akcie v sektoru materiálu, nicméně obsahuje určité expozice na trhu s hliníkem prostřednictvím velkých holdingových fondů, jako jsou Alcoa (AA), Newmont Mining (NEM). Cílem tohoto ETF je replikace výkonnosti indexu Dow Jones Basic Materials Index. Tento fond má náklad 0,40 % a nabízí mírný dividendový výnos 1,38 %.

iPath Dow Jones-UBS Aluminum Subindex Total Return ETN (JJU)

Tento ETN je vhodný pro investory usilující o přímé investice do hliníku. Snaží se odrážet výnosy hliníkových termínových kontraktů společně s výnosy ze státních pokladničních poukázek. Podkladový index představuje futures kontrakt na hliník. Poměr nákladů činí 0,75 % bez dividendového výnosu.

Pure Beta Aluminum ETN (FOIL)

Tento ETN od společnosti Barclays Bank je propojen s indexem Barclays Capital Aluminium Pure Beta TR. Podkladový index však používá jinou investiční strategii než fond iPath. Poměr nákladů činí 0,75 %. Obdobně jako JJU i FOIL jsou relativně vyšší rizikové investice vhodné pro investory snažící se spekulovat o cenách futures.

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

25.07.2021Buffettův indikátor a top pětka na trhu Patria (Patria Finance)
19.08.2020Top 3 grafy tohoto týdne: US100, US500, US30 X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688