Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  27.02.2018 09:08:52

ČEZ bude muset vysvětlit prodej svých bulharských aktiv Babišovi (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Prodej bulharských aktiv ČEZ vzbuzuje stále větší rozruch.

ČEZ ESCO získal zakázku za 300 mil. CZK pro farmaceutickou společnost Teva.

Zítra ráno před otevřením trhů zveřejní Erste Group své výsledky hospodaření za rok 2017.

Evropské akciové trhy by dnes po otevření měly vyrazit směrem vzhůru.

V eurozóně dnes bude zveřejněn únorový ukazatel důvěry v ekonomiku, kde vzhledem k již zveřejněným předstihovým indikátorům očekáváme mírný pokles. Stále však jsou hodnoty ukazatele na velmi vysokých úrovních. Německo představí hodnoty inflace za únor, která by měla mírně zpomalit z lednových 1,6 % y/y na 1,4 % y/y. V Americe vyjdou údaje na objednávky dlouhodobé spotřeby, která v lednu pravděpodobně o 0,7 % m/m poklesla.

Výsledky hospodaření v USA dnes reportuje například online zprostředkovatel zájezdů Priceline či výrobce autodílů Autozone. Na evropském kontinentu představí své výsledky množství společností, z nichž nejznámější je německý výrobce chemikálií Basf.

Société Générale snížila doporučení pro akcie amerického výrobce potravin General Mills na Prodat a stejně tak i snížila doporučení tentokrát na Držet pro španělskou banku Banco de Sabadell.

Upozornění: Z organizačních důvodů zítra výjimečně nebudeme publikovat Ranní zprávu z akciového trhu. Příští zprávu od nás dostanete ve čtvrtek. Omlouváme se za případné komplikace.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy uzavřely první obchodní den v silně pozitivní náladě. Všechny hlavní akciové indexy uzavíraly obchodování v zelených číslech. Index Dow Jones získal 1,6 %, S&P 500 si připsal 1,2 % hodnoty a technologický Nasdaq si polepšil také o 1,2 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo trojici sektorů telekomunikací, informačních technologií a finančních institucí. Připisují si popořadě 1,8 %, 1,6 % a 1,5 %. Jediné utility se propadly do červených čísel, když zaznamenaly ztrátu ve výši tří desetin procenta.

Asijsko-pacifický region zakončuje úterní obchodování rozpolceně. Přibližně polovina tamních trhů si připisuje zisky a ta druhá se propadla do ztráty. Daří se trhům v Japonsku (+1,1 %), Austrálii (+0,2 %) či Indonésii (+0,7 %). Na opačné straně se nachází hongkongské (-0,5 %), čínské (-1,4 %) nebo jihokorejské (-0,1 %) akciové indexy.  V rámci japonského indexu Nikkei 225 se nejlépe daří informačním technologiím (+2,1 %) a energetickým společnostem (+1,3 %). Není jediný sektor, který by dnes utrpěl ztrátu.

ČEZ

Prodej bulharských aktiv budí stále větší pozornost nejen v médiích, ale i mezi politiky obou zúčastněných zemí. Bulharský premiér Bojko Borisov oznámil, že se obchod začne prošetřovat a jeho protějšek Andrej Babiš uvedl, že bude chtít po ČEZ vysvětlení celé transakce. Redakci Lidových novin se podařilo získat informace o struktuře financování celé transakce. Inercom má tak získat zdroje od několika bank a soukromých podniků. Mezi bankami to jsou bulharská Fibank a UniCredit Bulbank. Ze soukromých společností poskytne peníze Global Victory Trust a Score Trade. Poslední zmiňovaná patří rusko-gruzínskému miliardáři Paatu Gamgoneišvili, který figuruje v aférách s daňovými ráji Paradise Papers a Offshore Leaks.

Poskytovatel služeb ČEZ ESCO získal největší zakázku na správu energetických zařízení a budov pro opavský závod farmaceutické společnosti Teva. ČEZ ESCO utrží v příštích třech letech 300 mil. CZK. Firma chce v Tevě nabídnout mimo jiné i plán energetické optimalizace a postupného snižování nákladů za energie. V současnosti se o údržbu v Tevě stará přes sto pracovníků, kteří přejdou pod ČEZ ESCO. Jedním z důležitých úkolů bude zdokonalení systému prediktivní údržby. Prediktivní údržba je jednou z činností, která se spojuje s rozšiřováním technologií Průmyslu 4.0.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.10.2019ČEZ bulharská aktiva jen tak neprodá (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.05.2019ČEZ v případu prodeje Rumunska mlčí (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688