Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  28.02.2018 08:43:39

Erste loni hospodařila s rekordním ziskem, navrhne o pětinu vyšší dividendu 1,2 EUR

 

Rakouská bankovní skupina Erste Group loni hospodařila s rekordním čistým ziskem. V samotném čtvrtém čtvrtletí se jí přitom čistý zisk podařilo více než ztrojnásobit, přičemž reportovaná čísla překonala v obou případech odhady analytiků. Banka také oznámila, že navrhne o pětinu vyšší dividendu.

Čistý zisk náležející akcionářům dosáhl za poslední tři měsíce loňského roku 328,9 milionu EUR, tržní odhad byl 306 milionů EUR. Výsledek za předloňský čtvrtý kvartál činil 85,6 mil. EUR. Čistý úrokový příjem za loňské čtvrté čtvrtletí na úrovni 1,12 miliardy EUR překonal jak odhad posbíraný samotnou bankovní skupinou (1,11 mld EUR), tak tržní odhad v anketě Reuters, postavený v průměru na 1,102 miliardy EUR.

Za celý rok stoupl čistý zisk skupiny na 1,31 miliardy EUR, tržní odhad byl 1,29 miliardy.

"V roce 2017 se opět ukázalo, že náš podnikatelský model jakožto banky zaměřené na obsluhu soukromé a korporátní klientely v regionu střední a východní Evropy funguje, a to navíc se skvělými výsledky – včetně nejvyššího čistého zisku v naší historii ve výši 1,31 miliardy eur," uvedla Erste ve zprávě k výsledkům. "Vzhledem k tomu, že očekáváme další pozitivní vývoj, domníváme se, že by z těchto dobrých výsledků za rok 2017 měli mít prospěch naši akcionáři, a proto jim navrhneme dividendu ve výši 1,20 eura na akcii, což je oproti předchozímu roku nárůst o 20 procent," dodala banka.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku a Srbsku. Součástí skupiny je Česká spořitelna, která je největší tuzemská banka podle počtu klientů.

Pro letošní rok Erste Group předpokládá nárůst provozního výsledku, čistý růst úvěrů očekává ve středních jednotkách procent a návratnost vlastního kapitálu očištěného o nehmotný majetek (ROTE) nad 10 %.

Akcie Erste Bank na pražské burze přidávají letos zatím více než 8 procent. Úterní obchodování uzavřely vyšší o 1,9 % na rovných 1 000 za akcii.

České spořitelně loni klesl čistý zisk meziročně o 5,5 procenta na 14,6 miliardy korun. Pokles banka přičítá tomu, že předloňský výsledek jednorázově vylepšil příjem z prodeje akcií společnosti Visa Europe. Bez tohoto vlivu by se čistý zisk meziročně zvýšil o 2,1 procenta. Provozní zisk se loni snížil o 5,4 procenta na 19 miliard korun. Důvodem poklesu je podle banky snížení čistých výnosů z poplatků a provizí a také výnosů z pronájmu nemovitostí a mírný nárůst provozních nákladů.

Zdroje: Erste, Reuters, BBG, ČTK, Patria.cz

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688