TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.03.2018 10:48:59

Tisíce dětí dostanou ve škole oběd zdarma díky dotačnímu programu

Tisíce žáků budou moct v příštím roce díky chodit zdarma na obědy. Ministerstvo školství na obědy pro sociálně znevýhodněné děti vyčlenilo 30 milionů korun.

Příjemci dotačního programu ministerstvo školství budou v roce 2018 opět neziskové organizace, které následně zaplatí obědy žákům základních škol, jejichž rodiče na to nemají peníze.

Ministerstvo dotace na obědy poskytuje žákům už několik let. Smyslem pokračování dotačního programu je, aby se školního stravování mohly účastnit všechny děti. Stále více totiž přibývá rodin, které se ocitají v tíživé životní situaci a školní obědy si nemůžou dovolit platit.

"Tímto dotačním programem chceme podpořit hlavně rodiny samoživitelů nebo rodiny, které se ocitly dlouhodobě v nepříznivé finanční situaci a velice těsně nesplňují podmínky pro pobírání dávek v hmotné nouzi," vysvětlil účel jeho vyhlášení náměstek pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl s tím, že školní stravování by mělo být součástí školní docházky.

I když jsou školní obědy dotovány, některé rodiny si kvůli špatné finanční situaci nemohou dovolit doplatit ani zbylou část. Děti pak musí teplý oběd vynechat, což se může negativně odrazit nejen na jejich vývoji, ale také na školních výsledcích. Často se totiž účastní hladové odpoledního vyučování, což ovlivňuje jejich soustředění, ale také socializaci v rámci školního kolektivu.

Do dotačního programu bylo v roce 2017 zapojeno 1 155 škol, podpořeno bylo 6 701 žáků. Průměrná cena za obědy byla pro jednoho žáka necelých 374 korun na měsíc. V roce 2016 bylo do programu zapojeno 949 škol a podpořeno bylo 5 089 žáků základních škol.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688