Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.03.2018 14:21:45

CEFC před vstupem musí vyvrátit pochyby o problémech, říká J&T

 
 


J&T Finance Group říká, že vstup čínské investiční skupiny CEFC do této finanční skupiny je nepřijatelný, pokud Číňané uspokojivě nevyvrátí zprávy o zásadních ekonomických problémech skupiny a jasně nevysvětlí důvody údajného stíhání vrcholového představitele CEFC. J&T to uvedla v dnešním prohlášení. Od CEFC zároveň požaduje jasné stanovisko k informacím, které se v posledních týdnech vynořily v tuzemských i zahraničních médiích.

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje dnes napsala, že CEFC China Energy si v poslední době byla ochotna krátkodobě půjčovat peníze za mimořádně vysoké úroky, a to až ve výši 36 procent ročně. Podle agentury jde o postup, který odráží problémy podniku s hotovostí v době, kdy se předseda představenstva CEFC Jie Ťien-ming dostal do centra pozornosti ze strany čínských úřadů.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si vybrala Českou republiku a Jie Ťien-ming se stal poradcem prezidenta Miloše Zemana. Začátkem března se dostaly na veřejnost informace, že Jie je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality.

Server Neovlivni.cz dnes napsal, že únorové zatčení Jie Ťien-minga potvrdili podnikatelé a státní úředníci, kteří podrobnosti zjišťovali přímo v Číně. Firma ani čínské úřady dosud zatčení nepotvrdily.

Dceřiná firma CEFC Group (Europe) Company původně ve finanční skupině J&T Finance Group držela desetiprocentní podíl, předloni v březnu se obě strany dohodly, že získá polovinu. Měla za něj zaplatit 980 milionů eur (25 miliard ). Česká národní banka podle serveru Echo24.cz na přelomu roku odmítla vydat souhlas s tím, aby CEFC získala 50procentní podíl. Podle ČNB mimo jiné dostatečně neprokázala původ peněz. Rozhodnutí ale není konečné a CEFC se proti němu odvolala.

„Pokud CEFC uspokojivě nevyvrátí zprávy o zásadních ekonomických problémech skupiny a jasně nevysvětlí důvody údajného stíhání jejího vrcholového představitele, je dokončení dlouho připravované transakce vstupu do J&T FINANCE GROUP nepřijatelné,“ uvedla J&T v dnešním prohlášení, které má Patria.cz k dispozici.

Drahé půjčky od nebankovních firem?

Podle zdrojů agentury Reuters se CEFC již minimálně od druhé poloviny loňského roku snažila získat drahé krátkodobé půjčky od nebankovních společností. Začátkem ledna si CEFC vzala od firmy Bida Holding Group patnáctidenní úvěr v objemu jedné miliardy jüanů (3,3 miliardy ) s úrokovou sazbou odpovídající 36 procentům ročně, uvedl jeden ze zdrojů.

Podle dalších zdrojů se CEFC zajímala rovněž o drahé úvěry od firem Shenzhen Qianhai Everbright Financial Holding Investment Management, Wanxiang Trust a Bohai International Trust. Ty jí však peníze nepůjčily, a to z různých důvodů, včetně obav ohledně likvidity a nejasné vlastnické struktury CEFC.

"Placení mimořádně vysokých úrokových sazeb je známkou intenzivní potřeby hotovosti," uvedl analytik Andrew Collier ze společnosti Orient Capital Research. "Peking zjevně tlačí CEFC k tomu, aby se rychle snažila získat finanční prostředky ke snížení dluhu nebo ke splacení pohledávek určitým věřitelům, například bankám vlastněným státem," dodal.

Podle jednoho ze zdrojů "CEFC nemá žádnou hotovost a spoléhá se pouze na peníze zvenčí", aby udržela své aktivity v chodu. "Otázkou zůstává, jakým způsobem všechny tyto dluhy splatí," upozornil zdroj. CEFC informace o drahých půjčkách označila za "nesprávné", uvádí Reuters.

Podle finanční zprávy za první polovinu loňského roku poskytnuté držitelům dluhopisů by měla firma do konce první poloviny letošního roku splatit krátkodobé půjčky v hodnotě kolem 44 miliard jüanů (zhruba 144 miliard ). Celkové zadlužení CEFC na konci loňského června dosahovalo 111 miliard jüanů, zatímco aktiva podniku činila 169 miliard jüanů.

V Evropě jsme samostatná entita

Závěrem minulého týden se vynořila informace, že CEFC Group (Europe) Company k 1. březnu posílila kapitál o 13,5 miliardy na 14,65 miliardy . Stalo se tak formou příplatku k základnímu kapitálu. "Mateřská společnost se sídlem v Hongkongu vyjádřila posílením kapitálu firmy důležitost, jakou evropským projektům přikládá. Zároveň tím posílila samostatnost CEFC Europe. Navýšení vlastního kapitálu firmy je signálem, že společnost je stabilním a kredibilním partnerem," uvedla firma podle ČTK.

Viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company Marcela Hrdá zdůraznila, že CEFC Europe je samostatná entita, její projekty, které provozuje v sedmi evropských zemích, fungují nezávisle na mateřské společnosti.

Zdroje: ČTK, J&T

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688