Patria (Patria Finance)
Volby  |  13.03.2018 08:33:59

Slovenský ministr vnitra odstoupil a nejmenší koaliční partner žádá předčasné volby


Více než dva týdny po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky oznámil včera demisi dlouholetý slovenský ministr vnitra a místopředseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Kaliňák. Nejmenší koaliční strana Most-Híd poté vyzvala k uspořádání předčasných voleb, jinak vystoupí z koalice. Premiér Robert Fico podle strany tento návrh odmítá.
 
Kaliňák, po jehož odstoupení volala opozice či právě Most-Híd, prohlásil, že se svým krokem snaží uklidnit situaci v zemi. Z úst prezidenta Andreje Kisky i demonstrantů v ulicích však stále zaznívá volání po širší rekonstrukci vlády nebo po předčasných volbách.

Širší vedení strany Most-Híd během osmihodinového jednání schválilo požadavek na vypsání předčasných voleb. Pokud s ním při jednání s koaličními partnery neuspěje, je strana připravena vládu opustit. Fico podle šéfa strany Bély Bugára vypsání předčasných voleb při jednáních odmítl.

O možnosti předčasných voleb dnes jako první politik koalice veřejně hovořil i šéf Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko. Organizátoři masivních demonstrací proti vládě premiéra Roberta Fica svolali na pátek další shromáždění.

"V této chvíli je velmi komplikovaná situace. Je důležité pro Slovensko, aby stabilita byla zachována. Mé rozhodnutí rezignovat souvisí s tím, abychom dokázali situaci uklidnit," řekl novinářům Kaliňák, který hodlá demisi prezidentovi předat v příštích dnech.

Kaliňák, který je ministrem vnitra nepřetržitě od roku 2012, je druhým členem Ficova kabinetu, který po dvojnásobné vraždě oznámil rezignaci. Minulý týden ve funkci skončil ministr kultury a Kaliňákův stranický kolega Marek Maďarič. Podle Fica Kaliňák neselhal a patřil mezi nejtalentovanější členy vlád. Z funkce odchází v zájmu stability a pokračování pozitivní vládní politiky, zdůraznil premiér a šéf Směru-SD.

Ještě minulý týden Kaliňák odchod z vládní funkce opakovaně odmítal. Dlouhodobě přitom čelil výtkám opozice a médií, že je politicky odpovědný za neřešení různých kauz.

Koaliční partneři Ficovy strany však dnes dali najevo, že se s Kaliňákovým odchodem nespokojí. Předseda parlamentu Danko prohlásil, že SNS je kromě předčasných voleb připravena jednat o širší rekonstrukci vlády. Tu vedle vypsání nových voleb jako jednu z variant vyřešení krize důvěry lidí ve stát navrhl prezident Kiska.

"SNS se nebude bránit a nebude se držet žádného postu, včetně mého postu. Pokud to bude možné, jsme připraveni na rekonstrukci vlády podle představ premiéra, podle představ prezidenta. Pokud to nebude možné, jsme připraveni i na debaty o předčasných volbách," řekl Danko po jednání vedení své strany. Po setkáním s prezidentem pak šéf parlamentu prohlásil, že rekonstrukce vlády je dnes "hlavním tématem".

Nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita o rezignaci Kaliňáka prohlásila, že je "z hlediska očisty veřejného života od korupce a mafie absolutně nedostatečná". Podobně se vyjádřilo také opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

Organizátoři protivládních demonstrací, které byly minulý týden největší od protikomunistických shromáždění v roce 1989, svolali na tento pátek další demonstraci a požadují demisi Ficova kabinetu. Odchod Kaliňáka se podle nich musí stát začátkem "velkého úklidu". Kromě demise vlády žádají také důkladné a nezávislé vyšetření vraždy Kuciaka a vyšetření všech kauz, na které novinář poukázal.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688