Josef Němeček (Patria Finance)
Okénko investora  |  14.03.2018 23:40:12

25. výročí: Jak ETF změnila svět investic?

Před zhruba pětadvaceti lety, přesně 22. února 1993, vstoupil na americký trh první burzovně obchodovaný fond (ETF) - SPDR S&P 500. Podívejme se, jak tento indexový ETF promluvil do toho, jak se investoři dívají na trhy.


Burzovně obchodované fondy dnes nabízejí širokou škálu různých kategorií aktiv, jako např. mezinárodní aktiva, komodity, měny a umožňují investorům přístup na trhy, o kterých by za jiných okolností ani neuvažovali.

Podle Jima Rosse, předsedy Global SPDR, vznikla myšlenka ETF po zhroucení akciového trhu v říjnu 1987 známého jako Černé pondělí. Americká Komise pro cenné papíry a burzu byla přesvědčená, že by se tomuto krachu dalo zabránit, kdyby trh obchodoval namísto jednotlivých cenných papírů rovnou celé koše akcií. Škody na trhu a volatilita by se tak mohly významně snížit.

Americká burza cenných papírů následně přišla s myšlenkou spojit se s State StreetGlobal Advisors a vypustit na trh SPDR S&P 500 ETF jako instrument, který kopíroval index S&P 500, jeden z indexů z nejvíce sledovaných institucionálními investory.

Dvacet pět let poté existuje celosvětově více než pět tisíc ETF za více než 5 bilionůdolarů, které kopírují různá odvětví průmyslu, sektory nebo geografické regiony. Běžně tvoří ETF za den 25 % objemu zobchodovaných akcií.

0 

ETF představují typ sdruženého investičního nástroje, který zakládá a splácí jednotlivé akcie pouze ve velkých seskupeních známých jako creation units. Tyto „indexové akcie“ se pak obchodují na burzách cenných papírů, stejně jako se kupují a prodávají klasické akcie.

Na rozdíl od tradičních otevřených podílových fondů se ale ETF obchodují na sekundárním trhu anebo na burze, zatímco podílové fondy se prodávají a kupují přímo prostřednictvím investiční společnosti. Cena ETF během dne průběžně fluktuje stejně jako cena akcií, a má i svůj spread mezi nákupní a prodejní cenou. Cena podílových fondů se oproti tomu mění obvykle pouze jednou za den, po uzavření trhu. Investoři mohou v případě ETF obchodovat přes brokera, používat limity, shortovat anebo provádět margin obchodyETF bývají transparentnější proti podílovým fondům díky tomu, že denně zveřejňují portfolio, zatímco podílové fondy jej odkrývají pouze na měsíční nebo čtvrtletní bázi.

Investoři si rychle všimli výhod ETF a přesunuli do nich svá aktiva, často na úkor právě podílových fondů. „Přítoky indexových akcií ETF mají kontinuálně rok za rokem kladné přítoky, zatímco aktivní podílové fondy bojovaly v posledních pěti letech s odlivem skoro 500 miliard dolarů,“ řekl Noel Archard ze SPDR pro Global Street Advisors.

ETF investoři se také zaměřili na nízkonákladové, indexované produkty, protože spousta z nich byla zklamaná ze špatného výkonu a vysokých poplatků u jiných typů podílových fondů. V roce 2017 tvořily nízkonákladové ETF 57 % toků ETF. Tato ETF mají průměrný nákladový poměr 0,09 % ve srovnání s ročními náklady 0,51 % v případě širšího spektra ETF. I když je v USA více než 2 100 ETF, nízkonákladové ETF tvoří pouze 5 % všech co do počtu, ale  drží 37 % celkových aktiv.

¨0 

Také institucionální investoři zvýšili své investice do ETF, a to zejména díky jejich snadnému použití, vysoké likviditě a přístupu na trh. V následujících letech se očekává, že institucionální investoři budou své podíly v ETF dále navyšovat.

Tím, že jsou ETF považovaná za součást diverzifikovaného portfolia, je lze využít i na strategickou alokaci aktiv, jako dlouhodobá aktiva i jako aktiva vhodná k držení, a to s nízkými poplatky a vyšší daňovou efektivitou, tedy snahou minimalizovat daňové břímě. Jako taktické aktivum pak mohou ETF pomoci investorům nadhodnotit určité skupiny aktiv a pomoci při řízení rizik a zajišťování. Navíc ETFumožňují investorům zapojit se do tradičně těžko přístupných tržních segmentů, jako jsou komodity, přírodní zdroje, měny anebo rozvojové trhy.

 

 

Silvia Holá

Josef Němeček

Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na finanční trhy, bankovnictví a hospodářskou politiku. Specializoval se na analýzu dat z ekonomiky finančními trhy. Během studií utvářel zpravodajství z finančních trhů v rámci Hospodářských novin. Několik let vedl Public Relations a propagaci v oblasti vládní podpory exportu. Následně zodpovídal za Business Development v přední tuzemské poradenské skupině. Věnoval se vlastním projektům v oblasti PR. Pět let se v rámci Patria Online podílel na chodu a rozvoji investičního portálu Patria.cz. Od jara roku 2014 se podílel na startu finanční skupiny Roklen Fin, byl šéfredaktorem ekonomického a investičního portálu Roklen24.cz. Od roku 2016 působí ve skupině Patria se zodpovědností za vedení portálu Patria.cz.



Patria Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

14.11.2022Jak ovlivní nová srážková daň české investice do amerických ETF? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688