STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  15.03.2018 14:44:10

Pasivní vs aktivní investiční strategie

Autor: Zuzana Janková

Aktivní investiční strategie přebíjí pasivní investování v sestupné tendenci trhu, nicméně dle Morningstar, to není až zas tak rozhodující. V průběhu desetileté doby dominance pasivního investování byla zaznamenána jeho lepší výkonnost ve srovnání s jeho aktivně investujícími rivaly. Manažeři fondů s aktivní správou dlouho tvrdili, že jsou na situaci tržního poklesu lépe připraveni a nové údaje od Morningstar dávají tomuto názoru určitou důvěru, i když ne tak velkolepě, aby to analytici považovali za důvod pro aktivní investování nad pasivním.

Základní princip je následující: pasivní produkty napodobují výkon podkladového indexu, jako je například S&P 500 SPX, který drží stejné cenné papíry ve stejném váhovém zastoupením jako replikující index. To znamená, že indexový fond nebude nikdy horší nebo lepší než index, který sleduje. Naproti tomu složky aktivně spravovaného portfolia jsou vybírány dle uvážení pověřeného manažera, který může teoreticky volit podhodnocené nebo vysoce rostoucí aktiva, na druhou stranu může postavit portfolio tak, aby se vyhnul plné ztrátě z jakéhokoli poklesu.

Po léta je používání pasivních produktů velice úspěšnou strategií a při zohlednění nižších poplatků to přispělo k jejich širokému přijetí a rozšíření mezi investorskou veřejností. Za uplynulý rok se 68,9 miliard USD přesunulo do pasivních amerických akciových fondů, zatímco 202,8 miliard USD bylo staženo z těch aktivních. Pasivní strategie také získaly náskok v průběhu býčího trhu po finanční krizi. Nicméně počátkem února, kdy S&P utrpěl svoji první opravu, která byla definována jako pokles o nejméně 10 %. Dle Jerreyho Ptaka, generálního ředitele manažerského výzkumu společnosti Morningstar, bylo nedávné snížení kapitálu vlastně docela dobrou zprávou pro aktivně spravované akciové fondy. Existují tedy reálné důkazy, že aktivní fondy fungují trochu lépe během sestupné tendence trhu. Asi 32 % aktivních akciových fondůUSA porazilo své indexy v uplynulých obdobích, což znamená, že šance na úspěch byly téměř dvojnásobné, když byl trh v poklesu.

Navzdory těmto statistikám ve prospěch aktivních manažerů, stále existují důvody pro upřednostnění pasivní strategie, neboť investor si musí v rámci aktivní strategie předem vybrat správný fond, což je velmi obtížné. Navíc, fondy, které překonávají dvé benchmarky obvykle tuto dlouhodobou výkonnost neudržují.

Percenta of Funds (Fund Assets)

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688