Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  16.03.2018 11:02:46

Británie je nespokojená s návrhem dohody o volném obchodu s EU a bude ještě vyjednávat

Burza cenných papírů ve Spojeném království podhodnocuje evropský akciový trh, když od začátku roku 2018 klesla už o téměř 4 %. Zprávy o Brexitu však mají obecně malý nebo žádný vliv na mimo britské trhy. Libra též nevykazuje výraznou volatilitu. To není ve skutečnosti překvapující.

Referendum o vystoupení z EU se ve Velké Británii konalo 23. června 2016. Je patrné, že Británie je ve slabém postavení. Theresa Mayová minulý týden projevila obrovské úsilí tím, že navrhla zlepšení situace v Evropské unii a udělala ústupky. Je také proti euroskeptikům své strany. EU jí vysvětlila, že nemůže doufat, že Británie opustí Evropskou unii a zároveň bude mít privilegovaný přístup na evropský trh. Nyní probíhají jednání a bude se muset dosáhnout dohody. EU potřebuje britský obchod a Británie potřebuje volný přístup pro Londýn. Dny ale utíkají a nic se nehýbe směrem vpřed. Proto je normální, že trhy nereagují a nechtějí být ovlivňovány.

Mario Draghi nechtěl přilévat benzín do ohně v tématu obchodní války, i když odsoudil jednostranné rozhodnutí. Na druhé straně výrazně změnil svůj projev a byl optimističtější v souvislosti s hospodářstvím eurozóny s prognózou růstu 2,4 % v roce 2018. Potvrdil, že chce udržovat nízkou úrokovou sazbu tak dlouho, jak je potřeba. Jedinou nabídku, kterou navrhl předseda Evropské rady Donald Tusk Spojenému království, je dohoda o volném obchodu, což oznámil minulý týden ve středu. „Bude to první dohoda o volném obchodu, která uvolňuje ekonomické vazby," řekl.

Ve skutečnosti to bude první smlouva o volném obchodu v historii, která narušuje hospodářské vazby namísto jejich konsolidace. Dohoda učiní obchod mezi EU a Británií komplikovanější a dražší, než je dnes. Co se týče finančního sektoru, Británie bude z pohledu EU braná jako každá jiná země, která do EU nepatří. Londýn však zahrnutí tohoto sektoru do dohody o volném obchodu očekával. Britské ministerstvo financí se nevzdává a nehodlá akceptovat fakt, že by se s Británií zacházelo jako se zemí třetího světa. Chystá se bojovat o to, aby finanční sektor byl součástí dohody.

Předseda Evropské rady shrnul formální šestistránkový dokument bez jakékoliv právní hodnoty, který jeho instituce zaslala hlavním městům zemí EU (samozřejmě kromě Londýna). Tento text vysvětluje, co je ochotna EU přijmout a co určitě odmítne. Podmínky musí být podle dokumentu výrazně odlišné pro členské a nečlenské státy. V následujících dnech ho ještě musí akceptovat 27 států, ale tento krok by neměl být příliš náročný. Po dosavadních vzájemných konzultacích se jim daří jít společně a jednohlasně proti Londýnu.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


20.03. 20:52  odchod z eu (vlastimil)
19.03. 18:51  odchod británie z EU (Petr248)
19.03. 10:10  referendum v británii (Wiliams)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688