Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  21.03.2018 09:11:43

Co říká historie o stříbře? Jen pár dnů na nákup před růstem.

Dnes je již všeobecně známo, že stříbro patří mezi nejvíce podhodnocené komodity vůbec a jeho potenciál je obrovský. Hlavní tahounem je průmyslová poptávka, kdy průmysl spotřebovává cca 85 %, recyklace je jen kolem 15 %. Stoupá obliba investování do stříbra a to ve velké míře, výrazně to je vidět ve východních zemích. Například tradiční Indie s její láskou ke žlutému kovu přechází také ke stříbru. Lidé jej pokládají za další možnost a místo, jak uchovat své bohatství. Je jasné, že stříbro dříve nebo později poroste k závratným výšinám a třeba bude vzácnější než zlato. Nicméně si na to ještě budeme muset nějakou chvíli počkat. Faktorů, které nahrávají růstu, je nespočet. Je jen otázkou času, kdy se vše zlomí.

Pojďme se podívat trošku do historie, na vývoj ceny a vývoje poměru zlata a stříbra. Jak již bylo řečeno, stříbro je velmi podhodnocená komodita a tato skutečnost nahrává tomu, aby si investoři mohli doplňovat své portfolio. Dnes za jednu unci zlata nakoupíme 80 uncí stříbra. Nicméně tento poměr je zatím obrovský a nemůže zůstat takto napořád. Tedy cena stříbra je extrémně nízko.

Podle historie se poměr ceny zlata a stříbra za posledních 25 let dotkl několikrát úrovně 80, tedy zlato/stříbro 1:80. Nicméně na této úrovni, jak ukazuje historie, se tento poměr dlouho neudržel. Historie rovněž ukazuje, že tento poměr je úrovní, ve které je stříbro extrémně podhodnoceno ve srovnání se žlutým kovem. Dříve nebo později se tento poměr změní a to ve prospěch stříbra. Vždyť historický poměr se udržoval na úrovni 1:15 a rovněž se v historii lidstva stalo, že stříbro bylo cennější než zlato. Bylo to např. v období starověkého Egypta.

Podívejme se na následující graf. Na vývoj poměru zlata a stříbra od roku 1995 do dnešních dní. Podle zdrojů LBMA a WGC.

 

Poměr zlato/stříbro, 1 Oz Au/1 Oz Ag

Z grafu můžeme vidět jak stříbro nabíralo na síle a převyšovalo nárůstem zlato. Vidíme ve dvou případech trojnásobné převýšení. Rovněž je za poslední dva roky patrné, že došlo k dosažení hranice pod 70, ale následně obrat a směřování opět na úroveň 80,4 (5. března 2018). V grafu je ale možné vyčíst něco jiného. Je patrné, že se poměr zlata a stříbra dlouho neudržel na úrovni 80 a výše. Můžeme to označit za určitý signál pro kupující, že čas, kdy nakoupit stříbro za velmi podhodnocenou cenu, je velmi krátký

Podívejme se na další graf, kde uvidíme, jak dlouho se poměr držel u úrovně 80. Podle zdrojů LBMA a WGC.

 

Prostor pro nákup stříbra, jak dlouho byl poměr zlato/stříbro kolem 80

Můžeme vidět, že počet dnů, kdy poměr je vyšší než 80, je velmi málo. Jedná se o kalendářní dny, nikoliv o obchodní. Vidíme tedy, že od roku 1995 došlo ke třem příležitostem, kdy se poměr dostal nad 80. Průměr činí 47 dnů. K 5. březnu 2018 byl poměr na 80 a více 20 kalendářních dnů. Takže v tuto chvíli se pohybujeme kolem 35 dnů. Vidíme tedy, že v nejbližší době může opět dojít k poklesu poměru pod 80, k posílení ceny stříbra. V tuto chvíli je vhodný čas doplnit případné portfolio o kov, který má před sebou zářivou budoucnost. Myslím si, že stříbro má tak velký potenciál, že bude dražší než zlato a jeho zářivá budoucnost bude extrémní.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 10 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688