Šatník Olga Medlíková (Šatník Olga Medlíková)
Práce  |  28.03.2018 16:59:53

Stres je PP - Pořádně Populární

Rychle vybouchnete i při malém podnětu? Bolí vás často záda? Chytají vás křeče do svalů? Těžko usínáte? Pálí vás žáha i po lehkém jídle?

Jestli ano, asi u vás o výmluvu nejde.

Kdekdo dneska tvrdí, že je „ve stresu“. Omílají to studenti i manažeři, matky na mateřské dovolené stejně jako senioři, svádíme na něj svoje neúspěchy, špatnou náladu nebo nemilujícího partnera. Někdy je to jenom elegantní vytáčka, abych nemusel/a zabrat.

Ale jak moc ve skutečnosti rozumíme signálům svého těla?

Stres potřebný a nechtěný

Eustres (řecké „eu“ -  zdravý, normální, podnětný) znamená nabuzení k výkonu – pomocí něho zvládáme konkurz, zkoušku nebo rozhovor o zvýšení platu. Souvisí tedy s aktuální situací, která trvá jenom určitý čas, organismus se s jejími důsledky snadno vyrovná.

Dysstres (řecké „dys“ - porušený, podrážděný, špatný) znamená zátěž pro organismus – díky němu se rozběhnou např. opakované migrény, vracejí se záněty, vzniknou žaludeční vředy. Váže se na stavy dlouhodobé nebo trvalé, stres se stává chronickým.

Příznaky uvedené na začátku článku souvisí s dlouhodobým stresem. Naše tělo nám říká, že je někde chyba, že chce změnu.

Burn out syndrom neboli vyhoření

Vyhoření je důsledek dlouhotrvajícího stresu. Může se vyskytnout ve firmách, školách i organizacích nebo u jednotlivých lidí. Je to ztráta zájmu, energie, chuti něco dělat nebo měnit.

Co pomáhá řešit syndrom vyhoření? Hlavně změna. Změna režimu práce, odchod z business do neziskového sektoru nebo naopak, začít pracovat samostatně, osobní rozvojové programy, rotace, stáž v zahraničí, přestěhování se, práce s výzvou, nový tým nebo nová láska…

A také tohle:

1.  zajímavá, náročná, ale zvládnutelná práce

2.  social support – síť pozitivních známostí - kontakt, lidská účast, podpora

3.  vědomí vlastní ceny

4.  dostatek informací

5.  důvěra okolí a dobrá zpětná vazba.

Odborníci trvají na tom, že je třeba trénovat a posilovat tzv. stresovou stabilitu. Tělo silně reaguje nejen na infekce a jejich původce - bakterie a viry - ale i na pocity, zejména pak na strach, zlost či radost.

Stresová stabilita přímo souvisí s tím, jak jsme nastavení, jak vnímáme život. Je sklenice poloprázdná nebo poloplná? Prostě - míru svého stresu máme silně ve vlastních rukou.

Stres je vysoce subjektivní faktor. Co pro jednoho člověka je velká zátěž, může druhý vyhodnotit jako zábavu. Někdy nám jsou lidé a události výzvou, jindy nás sklátí.

Několik „hasičů“ na závěr

Proti stresu pomáhá hlavně pohyb. Malé „kancelářské“ cvičení, pokud se vám nechce trápit tělo v posilovně:

Stoupněte si za židli, těsně za zádovou opěrku. Stoj spatný, spojíte k sobě chodidla, kotníky, kolena, stehna, prsty nohou rozprostřete doširoka. Poté se předkloňte přes zádovou opěrku židle a pokuste se dosáhnout prsty rukou co nejblíže k podlaze. Vytahujete se z pasu, hlava volně visí. Dýcháte uvolněně a hluboce. Po chvíli se pokuste ještě trochu více přiblížit prsty rukou k podlaze. Poté se pomalu vzpřimujete, pohyb jde opět z pasu. Zvedáte se kulatě, obratel po obratli. Když jste zcela vzpřímeni, s nádechem vzpažíte a opět z pasu co nejvíce vytáhnete ruce vzhůru. Pohled míří za prsty rukou. S výdechem spustíte ruce do pozice modlitby. Cvičení opakujete 6x.

A jak na problémy pod titulkem?

Piště si poznámky během rozhovoru – nevybouchnete tak snadno (do poznámek se dá psát i to, kam má zmíněná osoba jít…a nemusí se to vůbec dozvědět!).

Bolavá záda i žaludek potřebují pomoc – hořčík pro výživu svalů, důsledně tlačit ramena od uší dolů, když bolí oblast krční páteře, posilovat břišní svalstvo, jestliže bolí oblast hrudní páteře a prohřívat křížovou kost, pokud bolí oblast bederní páteře.

Křeče a tiky svalstva zmírní, nebo dokonce odstraní kombinace vápníku, hořčíku a vitamínu B.

Obtížné usínání ulehčí prohřátí – žaludku, křížové kosti a nohou.

A jestli vás pálí žáha a nechcete používat léky, rozkousejte a spolkněte 3 lžíce máku nebo se napijte smetany.

Tak o sebe pečujte a stresu bude míň!

PaedDr. Olga Medlíková

pracuje jako samostatná lektorka pro byznys, neziskové organizace a státní správu od roku 1996. Zaměřuje se na vzdělávání dospělých v oblastech: prezentační dovednosti, sociální dovednosti (komunikaci, řešení konfliktů, vyjednávání), manažerské dovednosti, společenský a protokolární kontakt. Specializuje se na trénink mluvčích, argumentaci, rétoriku a lektorské dovednosti. Olga spolupracuje s organizací Neziskovky.cz, o.p.s., kde je členkou správní rady, členkou Aliance lektorů a konzultantů ICN a mentorkou organizace Business and Professional Women. Píše populárně naučné knihy o tématech, které učí (prezentace, řešení konfliktů, založení a provoz neziskových organizací, lobbing, lektorské dovednosti). V roce 2012 získala cenu Osobnost roku v oblasti praktické aplikace vzdělávání dospělých a andragogiky. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem a mnoho kurzů a stáží v Čechách i v Německu.

Více informací na: www.olga-ebooky.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688