Research (J&T BANKA)
Investice  |  29.03.2018 17:54:40

Na pražské burze tento týden proběhl závěr výsledkové sezóny za 4Q17

Dění na světovém trhu
Týden před Velikonocemi, který byl zkrácený o páteční svátek, se investoři zaměřili na informace kolem Facebooku, dění kolem možných sankcí v zahraničním obchodě mezi USA a Čínou a situaci na peněžním trhu (růst mezibankovních sazeb). Facebook byl obviněn za zneužití osobních dat, která údajně zneužila společnost, která spolupracuje s Ruskem. Data měla být zneužita pro ovlivňování amerických prezidentských voleb. V rámci týdne se sledoval vývoj v zahraniční politice mezi USA a Čínou, kde však alespoň nakrátko zavládla mírnější nálada a vyjednávání mezi zástupci obou zemí. Tato jednání by měla vést k vyjasnění situace a zamezení jakýchkoliv nepříjemných spekulací s nepříznivým dopadem. Trh rovněž sledoval sazby na peněžním trhu, které se dále zvyšují (nejvýše od 2008). Bankovní domy se různí s výkladem důvodu zvyšování těchto sazeb, ale prozatím jej nevnímají jako riziko pro stávající situaci. Trhy především v USA pod tíhou zmíněných informací dále odevzdávaly svoje dřívější zisky. Domácí trh prostřednictvím indexu PX byl vůči výše zmíněným informacím imunní a týden zakončil na 1124 bodech, což představovalo 1,5% t/t růst.

Společnosti na BCPP
Z domácích informací jsme sledovali závěr výsledkové sezóny za 4Q17. Úterní Philip Morris ČR svými výsledky za rok 2017 pozitivně překvapil očekávání. Čistý nekonsolidovaný zisk dosáhl na 3,5 (+27,7 % r/r) vs. oček. 3,1 mld. . Důvodem byly lepší tržby z ČR a SR kvůli vyšším cenám. Mírně nepříznivou informací pro nás byl návrh managementu na hrubou dividendu ve výši 1080 (6,1% hrubý div. výnos) vs. naše očekávání 1145 , protože představuje 84% výplatní poměr z čistého zisku. PMČR tradičně vyplácel 100 % čistého zisku. Titul zakončil týden na 17160 (-2,3 % t/t).

Kofola ještě minulý pátek po trhu představila svoje čísla za 4Q17. EBITDA dosáhla na 244 mil. (+14,7 % r/r), což bylo pod odhadem samotné společnosti. Nedosažení plánů společnosti bylo z důvodu změny chování retailových klientů, kteří se nepředzásobili ke konci roku, jako tomu bylo tradičně. Titul zakončil týden na 407 (-0,3 % t/t).

Podle agentury Reuters schválil chorvatský regulátor prodej tamní televize Nova TV ze skupiny CME společnosti Slovenia Broadband, patřící pod United Group. Tato transakce byla v listopadu zamítnuta kvůli hrozící příliš velké vlastnické koncentraci v médiích. United Group ale mezitím splnil podmínky prodejem televize Total TV. CME se na prodeji chorvatské a slovinské televize domluvila loni v červenci za cenu 230 mil. EUR. Výnos z prodeje půjde na snížení dluhu CME, který by díky transakci mohl klesnout o zhruba čtvrtinu. CME zakončila týden na 85 (-0,5 % t/t).

Nejvíce klesající akcií týdne byl Philip Morris ČR (17 160 ; -2,3 % t/t). PMČR představil v týdnu lepší než očekávané výsledky za rok 2017. Nicméně management navrhl dividendu ve výši 1080 (6,1% hrubý div. výnos), která zaostala za naší projekcí 1145 . Rovněž tato dividenda představuje 84% výplatní poměr z čistého zisku, přičemž firma tradičně vyplácela 100 % a více. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Fortuna (189,0 ; +2,4 % t/t). Na titulu se neobjevila žádná informace. Trh může spekulovat, že očekávaná nabídka na vytěsnění minorit může být štědřejší než dosavadní dobrovolné nabídky (nejvyšší 182,5 ).

Výhled na příští týden
Příští týden bude pro většinu evropských trhů opětovně zkrácený z důvodu pondělního svátku. Jen připomínáme, že v USA je otevřeno. Trh se zaměří na pokračování nervózní situace kolem technologických titulů (Facebook, Amazon, Google a další) a na tradiční data z ekonomiky (zaměstnanost, ISM apod.). Začátek kvartálu by měl být jinak bez výraznějších impulzů a tak můžeme očekávat přetrvávající nervózní náladu bez jasného trendu.

Z makroekonomického výhledu se v USA zaměříme na úterní ISM průmyslu (oček. 60,0 po 60,8 bodů m/m), středeční ISM služeb (oček. 59,0 po 59,5 bodu m/m) a podnikové objednávky (oček. +1,7 po -1,4 % m/m) a páteční měsíční data o zaměstnání (oček. 185 po 313 tis. prac. míst). V Číně zaměříme na úterní Caixin PMI průmyslu (oček. 51,7 po 51,6 bodech m/m). V Německu se zaměříme na čtvrteční podnikové objednávky (oček. +1,5 po -3,9 % m/m) a páteční průmyslovou produkci (oček. +0,3 po -0,1 % m/m).


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688