Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.04.2018 17:02:43

Slovenská ekonomika chytila na začátku roku druhý dech (Slovenská ekonomika)

Spotřebitelská inflace v únoru zpomalila, nadále však zůstává nad 2%. K inflační dynamice přispívá korigovaná inflace, která roste tím, jak se v ekonomice vytváří poptávkové tlaky. Měsíční statistiky ze začátku roku ukazují, že se ekonomice v prvním čtvrtletí dařilo. Průmysl i přes odstávky automobilových závodů rostl a stavebnictví si díky teplému lednu připsalo masivní růst.  

Zveřejněná struktura růstu HDP ukázala, že závěr roku patřil především zahraničnímu obchodu. Byly to právě čisté exporty, které přispěly nejvíce k ekonomickému růstu ve čtvrtém kvartále, zatímco investice mírně zpomalily. Jak ukazují měsíční statistiky, dobré tempo si slovenská ekonomika uchovala i v prvním čtvrtletí letošního roku.

Po prosincovém zpomalení chytila průmyslová výroba v lednu druhý. Revize snížila průměrné tempo růstu produkce v minulém roce pod 3 %, což vedlo i ke snížení našeho odhadu na letošní rok. Za leden si průmyslová výroba připsala 2,2 % zejména díky vyšší výrobě kovových konstrukcí ale také strojů a potravin. Samotná výroba aut po slabším prosinci ale vzrostla kvůli lednovým odstávkám jenom mírně. Vpředhledící indikátory však nadále ukazují, že očekávání v průmyslu a ve službách zůstává vysoké i následující období.

Výjimečně teplé počasí v lednu podpořilo stavebnictví, které si připsalo více než pětinu oproti začátku loňského roku. Především objem prací inženýrského stavebnictví vzrostl o úctyhodných 30,8 %. Avšak administrativní komplikace spojené s vydáváním  stavebních povolení vedou ke zpoždění plánovaných projektů, což bude mít za následek, že v následujícím období dynamika stavebnictví opět oslabí.

Expanze slovenské ekonomiky se i nadále projevuje na trhu práce. Míra nezaměstnanosti v lednu našla nové minimum. Do pracovního procesu se vrací jak lidé dlouhodobě nezaměstnaní, tak i lidé v důchodu. Motivuje je k tomu soustavný růst mezd, který takto napjatá situace na trhu práce přirozeně podporuje. Průměrná reálná mzda po očištění o pracovní dny se v průmyslu v lednu zvýšila o 3,7 %, mzdy ale rostly napříč všemi sektory. Vzhledem k plánovaným aktivitám v průmyslu i ve stavebnictví neočekáváme, že by se situace na trhu práce letos změnila. Tlak na růst mezd bude tedy pokračovat, umocněn novelou Zákoníku práce, která vstoupí v platnost letos v květnu.

Spotřebitelská inflace sice v únoru sice mírně zpomalila, pořád se ale drží bezpečně nad 2 %. Na jejím zpomalení nese velký podíl vývoj cen potravin a pohonných hmot. Naopak korigovaná inflace svou dynamiku zrychlila na 1,65 %, což je nejvyšší tempo od dubna 2013. Vzhledem k očekávanému vývoji na trhu práce se spotřebitelská inflace bude držet v pásmu nad 2 % po celý rok.

Státní rozpočet uzavřel první čtvrtletí schodkem 455 mil. EUR, tedy o 35 % vyšším než ve stejném období minulého roku. Důvodem je především čerpání prostředků z fondů EU, které se projevilo jak na straně příjmů, tak na straně výdajů. Ke konci února byly tyto prostředky čerpány z 10 %. Letos ale očekáváme znovuobnovení realizace projektů spolufinancovaných z EU fondů ve větší míře, což povede k vyšším státním výdajům než předpokládá současný rozpočet.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688