TNBiz (TN.cz)
Internet a telefony  |  09.04.2018 20:37:26

Čechy okrádají podvodníci přes telefon: Pozor na nepřijaté hovory začínající +2.


Na Česko se zaměřili podvodníci, kteří pomocí telefonních hovorů ze zahraničí okrádají lidi o peníze. Postup je přitom naprosto jednoduchý. Okradené nejprve prozvoní z čísla s exotickou předvolbou, například +247501042. Hovor však rychle ukončí a spoléhají na to, že jim lidé zavolají zpátky. Takový hovor se však může pořádně prodražit.

Podvodníci nejčastěji volají z telefonních čísel s předvolbou +225, +247, +211. Ty jsou registrovány v Pobřeží Slonoviny, na Svaté Heleně a Jižním Súdánu. Zákazníci tak při zpětném volání zaplatí propojovací poplatky, které mohou stát i stovky korun.

Lidé si svého omylu ani nemusejí všimnout. Čísla, ze kterých podvodníci volají, totiž na první pohled působí jako pražská. Od nich se často liší pouze znaménkem + a počtem číslic. Portálu TN.CZ si lidé stěžují například na čísla +247112082 a +247077034.

Z těchto čísel pak podvodníci volají na náhodná telefonní čísla. "Zvoní to 6 až 8 sekund, takže většinou nemáte šanci hovor zvednout.," řekl jeden z podvedených zákazníků. Při zpětném volání pak hovor většinou přijme anglicky hovořící automat, který volajícího vyzve, aby nezavěšoval. To se však lidem nevyplatí, minutové sazby hovorů na Svatou Helenu nebo Pobřeží Slonoviny se u většiny operátorů pohybují okolo 40 korun 

Čeští operátoři mají pro zákazníky několik rad, jak podvodníkům nenaletět. Tou hlavní je samozřejmě na podezřelé telefonní čísla nevolat zpět. Pokud hovor stihnete přijmout, nic se neděje. Za příchozí hovory v Česku nic neplatíte. Operátor však doporučuje na podezřelá čísla vůbec nereagovat.

Telekomunikační společnosti navíc podvodná čísla průběžně monitorují. V případě odhalení je pak zablokují, aby na ně zákazníci nemohli volat zpět. Podvodníci však často mění čísla a operátorům tak blokaci znesnadňují.

Pokud chcete mít jistotu, že podvodníkům omylem nezavoláte zpět, můžete si u většiny operátorů zablokovat volání do zahraničí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

11.04. 16:37  a co kriminálka (redroosterlittle)
10.04. 14:54  Pozor (Věra)
10.04. 11:59  Co je za tim? (Han)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688