Patria (Patria Finance)
Komodity  |  13.04.2018 08:23:41

OPEC: Přebytek zásob na ropném trhu by mohl brzy zmizet


Přebytek zásob ropy ve světě by mohl již brzy zmizet, přestože těžba ve Spojených státech se dál zvyšuje. Přispívá k tomu zdravá poptávka a snížení těžby ropy ze strany některých předních světových producentů. Ve své pravidelné zprávě to uvedla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ropný kartel však současně zvýšil odhad těžby ropy u konkurentů, kteří využívají oživení cen ropy k dalšímu růstu produkce.
 
Zásoby ropy se v rozvinutém světě přestaly zvyšovat a v únoru klesly o 17,4 milionu barelů na 2,854 miliardy barelů. To je zhruba 43 milionů barelů nad pětiletým průměrem. Zásoby jsou nyní 207 milionů barelů pod úrovní z února 2017.

Za poslední rok, kdy OPEC spolu s Ruskem a některými dalšími zeměmi omezil těžbu, aby podpořil ceny ropy, se těžba ropy z břidlic v USA prudce zvyšuje. Kolaps těžby ve Venezuele a problémy v zemích jako je Libye a Angola, které jsou všechny členy kartelu, způsobují, že OPEC stále těží pod svým plánovaným limitem. Svět proto musí sahat do zásob, aby uspokojil rostoucí poptávku.

OPEC v nejbližší době očekává růst poptávky po benzinu a destilátech. Důvodem je zdravý výhled globálního ekonomického růstu na letošní rok, pozitivní údaje o prodeji aut za poslední měsíce nebo vyšší spotřeba v USA. Stabilitu na trhu také dále posílí pokračování dohody o omezení těžby mezi členy OPEC a dalšími zeměmi.

OPEC uvedl, že těžba kartelu v březnu klesla proti únoru o 201.000 barelů na 31,96 milionu barelů denně, hlavně díky poklesu v Angole, Alžírsku, Venezuele, Saúdské Arábii a Libyi. OPEC očekává, že poptávka po jeho ropě v letošním roce dosáhne 32,6 milionu barelů denně, takže jeho těžba je nyní pod očekávanou poptávkou.

Kartel v dnešní zprávě zvýšil odhad růstu letošní těžby konkurenčních zemí, které nejsou jeho členem, o dalších 80.000 barelů na 1,71 milionu barelů denně. Důvodem je hlavně vyšší růst těžby v prvním čtvrtletí v USA a v bývalých zemích Sovětského svazu, než se čekalo.

OPEC, Rusko a několik dalších těžebních zemí, které nejsou členy kartelu, snížily od loňského ledna těžbu ropy. Dohoda je platná do konce letošního roku. OPEC na svém červnovém zasedání ve Vídni pak bude rozhodovat o dalších krocích. Saúdská Arábie, která je největším těžařem v rámci kartelu, by ráda prodloužila platnost dohody do roku 2019, uvedla agentura Reuters.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688