Zbavte se alergie bez prášků: které přírodní léky vám pomůžou

TNBiz, 15.4.2018

Jaro konečně vystřídalo zimu a počasí se neustále zlepšuje. Začíná se nám také probouzet příroda, kvetou stromy. Většina lidí tuto změnu vítá. Pro alergiky však nastává neoblíbené období. Pylová sezóna začíná! Jak zabránit alergiím, které jsou nepříjemné, doprovázené zarudlými oči, ucpanými nosy, kýcháním nebo potížemi dýchacích cest? Může vám pomoci očista jater, tinktura z bylin nebo kúra z černého rybízu.

Pokud trpíte alergiemi a rádi byste se jich zbavili přírodní cestou, existuje řada typů, jak tomu docílit. U alergie na pyl je však důležité nejdříve detoxikovat své tělo a odstranit vše neškodné. Ideální je začít očistou jater a žlučníku. K tomu je ideální použít tinkturu z měsíčku nebo ostropestřce. Ostropestřec pomáhá zlepšovat funkčnost jater a používá se i při léčbě poškození jater. Měsíček pomáhá při žlučníkových a jaterních potížích, přispívá ke zlepšení funkčnosti jater, při zánětu střev, dýchacích potížích nebo při gynekologických problémech.

Tinktura z ostropestřce
Potřebujete: hrst semínek ostropestřce mariánského, 500 ml čirého alkoholu

Semena ostropestřce zalijte 500 ml alkoholu, poté vše rozmixujte a přelijte do sklenice. Tekutinu nechte 3 týdny v klidu. Před použitím je vhodné tekutinu scedit, aby v ní nezůstala nerozmixovaná semínka. Tinkturu používejte 1x denně čajovou lžičku.

Tinktura z měsíčku lékařského
Potřebujete: hrst květů měsíčku lékařského, 1 l alkoholu

Květy měsíčku dejte do nádoby, zalijte 1 l alkoholu, nádobu uzavřete a nechte 4 týdny louhovat. Občas tekutinu protřepte. Poté ji slijte a používejte 3x denně 30 kapek.

Dále je účinné podpořit funkčnost slinivky a to pomocí penízovky sametonohé. Penízovka je houba, která zlepšuje funkčnost slinivky, čistí pokožku a je antibakteriální. Pomáhá při alergiích, astmatech, střevních potížích nebo akné. Účinná je i očista střev například použitím zeleného jílu, který na sebe váže škodlivé látky a zlepšuje organismus.

Tinktura z penízovky sametonohé
Potřebujete: 1 lžíci sušené penízovky sametonohé, 3 dl 60 % lihu, 1 lžičku skořice

Penízovku očistěte, nasekejte najemno a vysušte v troubě při 60 stupních, troubu nechte pootevřenou. Po vychlazení dejte do nádoby. Poté 1 lžíci penízovky smíchejte se skořicí, zalijte lihem a nechte 2 týdny louhovat. Poté směs sceďte a přelijte do sklenice, tu uchovávejte v lednici. Tinkturu používejte 10 dnů 3x denně po 30 kapkách v 3 dl vlažné vody.

Pro zmírnění alergických projevů při dýchání pomáhá nejen tinktura z měsíčku lékařského, ale i z černého rybízu. Tinktura z černého rybízu podporuje dýchání, zbavuje tělo bakterií, plísní a senné rýmy.

Tinktura z černého rybízu
Potřebujete: hrst nařezaných pupenů černého rybízu, 40 % alkohol

Jeden díl nařezaných pupenů černého rybízu zalijte pěti díly 40 % alkoholu. Nechte 3 týdny louhovat v nádobě. Občas protřepejte. Poté směs sceďte a používejte 1 kapku na 1 g vaší váhy 3x denně.

Vyzkoušet můžete také přírodní koupele, které zmírňují projevy alergií. Účinná je koupel z měsíčku, černého bezu nebo jitrocele. Černý bez pomáhá při nachlazení, podporuje zlepšení dýchacích cest a trávicího ústrojí. Jitrocel také podporuje dýchací cesty, ale pomáhá i při zahlenění a astmatech.

Koupel z černého bezu
Potřebujete: hrst sušených nebo čerstvých květů bezu, nádobu s vodou

Sušené nebo čerstvé květy bezu vložíme do nádoby s vodou, kde necháme 2 – 3 hodiny louhovat a přidáme med. Poté vše přeceďte a přilijte do koupele.

Koupel z jitrocele
Potřebujete: 3 hrsti listů jitrocele, 3 l vroucí vody

Hrsti jitrocele zalijte vroucí vodou a nechte dvě hodiny louhovat. Poté směs přeceďte a přilijte do koupele.

Léčba pomocí přírodní cesty nemusí mít okamžité účinky, důležitá je vytrvalost a pravidelnost. Vhodné je také začít s přírodní léčbou před zahájením pylové sezóny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky