Nový Metropolitní plán umožní změnu brownfieldů, rozšiřování hlavního města je nutné

Jana Brožková, 17.4.2018
Vedení Praha představilo a dalo k připomínkování nový Metropolitní plán. Po dlouhých letech stagnace to vypadá, že se v oblasti územního plánování hlavního města konečně pohnuly ledy. Bohužel k tomu došlo až pět minut po dvanácté, neboť stávající územní plán se měl aktualizovat už v roce 2010. To se však nestalo a pozemky vhodné k bytové výstavbě tak velmi rychle došly. Což je hlavní příčina současného růstu cen bytů v hlavním městě.

Původní plán, jehož platnost vyprší v roce 2020, byl schválen už v roce 1999. Od té doby se tvář hlavního města výrazně proměnila a je otázkou, zda s tím tehdejší plánovači vůbec počítali. Vzhledem k současným problémům s povolováním nového bydlení si troufám tvrdit, že spíše ne. Otázkou také zůstává, co se stane po roce 2020, protože vedení pražského magistrátu tvrdí, že představený Metropolitní plán začne platit až v roce 2023. Praha sice bude žádat poslance o prodloužení platnosti, zda této žádosti sněmovna nakonec opravdu vyhoví, však ani zdaleka není jisté. Stejně tak není jisté, jak by vypadala jakákoliv nová výstavba na území hlavního města v těchto třech letech.

Představovaný návrh přináší několik pozitivních změn. Tou hlavní je důraz na revitalizaci brownfieldů, které jsou nyní strašákem mnoha lokalit. I my přeměnu jednoho takového velkého nevyužívaného prostoru aktuálně připravujeme, konkrétně v Hostivaři. Výstavba na místě bývalých průmyslových areálů, které nyní pouze chátrají a přitahují různé problémové lidi, výrazně vylepší nejen danou lokalitu, ale celé široké okolí.

Metropolitnímu plánu v představené podobě bych naopak vytknul přílišné soustředění na výstavbu v širším centru, která však bude obtížně realizovatelná. Volných proluk v centru není dost na to, aby uspokojily poptávku po novém bydlení. Vhodných ploch pro rezidenční výstavbu tak představený plán nabízí méně, než by bylo potřeba. Řešením by bylo vyjít vstříc skutečnému chování trhu. Prodejní statistiky dlouhodobě dokazují, že lidé upřednostňují bydlení v okrajovějších částech Prahy s dobrou dopravní dostupností a přitom uprostřed zeleně. Myslím proto, že by měl materiál více počítat také s postupným rozšiřováním města i v okrajovějších částech, které jsou mezi lidmi kupujícími nové bydlení nejvyhledávanější.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba