Patria (Patria Finance)
Volby  |  08.05.2018 15:45:04

Náhlý výprodej v Itálii: Trhy věští předčasné volby

Italská aktiva dnes postihl náhlý výprodej, když si investoři po měsících bohorového klidu začali konečně všímat politiky. Jednání o nové vládě po třech kolech konzultací zkrachovala a země patrně míří k předčasným volbám. Hrozí, že příští vláda nad stále ještě třetí největší ekonomikou eurozóny by mohla být i populistická.

Hlavní index milánské burzy FTSE MIB odepisoval dnes ve 12:41 zhruba 2,2 procenta – podstatně více než další západoevropské burzy, které byly v mínusu zhruba 0,5 procenta (britské akcie byly dokonce nepatrně nad nulou). Zhruba 2,7 procenta ztrácely italské bankovní tituly (FTSE Italia Banche). Italské bankovní domy budou muset spoléhat na nepříliš drahé valuace a silné kvartální výsledky, aby politické riziko překonaly, napsal Bloomberg.

Výnosy italských obligací rostly, v případě desetiletých výnosů činil nárůst dokonce 10 bazických bodů, nejvíce za 2 měsíce, až na 1,87 %, nejvýše od 28. března. Když výnosy rostou, ceny dluhopisů klesají, a naopak. Až o 10 bazických bodů (na 133 bazických bodů) narostl dnes také spread mezi 10letými výnosy a podobně dlouhými německými papíry, takzvanými „bundy“. Před dvěma týdny byl na 114 bazických bodech.

Krach jednání oznámil již v pondělí prezident Sergio Mattarella. Ten také naznačil vytvoření "neutrálního" kabinetu, jenž by zemi přivedl k předčasným volbám. Podle hlavy státu by takováto vláda měla zemi řídit do konce roku. Přitom by odstoupila, pokud by politické strany přece jen dospěly k dohodě, což však doposud nebylo možné vzhledem k patovému výsledku březnových voleb.

Luigi Di Maio, šéf protestního Hnutí pěti hvězd, a Matteo Salvini, který vede krajně pravicovou protipřistěhovalecky laděnou Ligu, tlačí na volby v červenci. Populární rivalové se osobně setkali v pondělí - poprvé od březnových voleb.

Navzdory zelené vlně v Asii dnes klesají také evropské akcie, ropa sestupuje a euro je na novém letošním minimu. Evropský akciový index Stoxx Europe 600 Index klesá po dvou růstových dnech o 0,3 procenta. Dolů ho tlačí především akcie ropných a plynárenských firem a těžařů.

Americká ropa se dnes vrátila pod 70 dolarů, nad které se vyhoupla v pondělí poprvé od podzimu 2014. Prezident USA dnes oznámí, zda USA odstoupí od jaderné dohody s Íránem, který je třetím největším producentem ropy v rámci OPECu. Takové rozhodnutí, se kterým nesouhlasí Británie ani Německo, by mohlo ohrozit dodávky suroviny.

Zdroje: BBG, ČTK, Reuters, borsaitaliana.it

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.10.2019Okénko trhu: Corbyn prý podpoří předčasné volby Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
27.09.2019Británie směřuje k předčasným volbám (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
09.08.2019V Itálii se schyluje k předčasným volbám (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688