Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  16.05.2018 09:09:31

Akciové trhy se začínají opět obávat rostoucích dluhopisových výnosů (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČTÚ prošetřuje ceny datových služeb a směřuje k případné přísnější regulaci.

Fortuna Entertainment představila neuvěřitelně silné hospodářské výsledky za Q1 18.

Kofola ČeskoSlovensko zvažuje odchod z Polska.

Evropské akcie by měly vstoupit do dnešní seance bez jasného trendu.

Ve Spojených státech budou zveřejněny statistiky o počtu stavebních povolení a zahájených staveb. Kromě toho se dočkáme i průmyslové výroby. V Evropě nás čekají důležité spotřebitelské ceny za eurozónu. Finální inflační čísla budou publikována v Německu.

Výsledky hospodaření zveřejní americký poskytovatel IT sítí Cisco Systems. V Evropě reportuje německý zpracovatel platebních transakcí Wirecard, německý dodavatel technologií a systému pro automobilový sektor Duerr nebo francouzský poskytovatel zařízení pro železniční dopravu Alstom.

Obchodování na zámořských trzích

Americkému akciovému trhu se včera nedařilo, když index S&P 500 přišel o dvě třetiny procenta. Jediným sektorem, který se díky jediné setině procenta udržel v plusu, byly energetické společnosti, kterým pomáhají rostoucí ceny ropy. Nejhlubší ztráty utrpěly akcie farmaceutických firem a realitních developerů, které přišly o 1,3 %, respektive 1,7 %. Americké maloobchodní tržby překvapily především revizí březnových dat nahoru, zatímco dubnová data i přesto vesměs naplnila očekávání trhu, což přiživilo rostoucí očekávání na trojí zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou v průběhu letošního roku. To vedlo k nárůstu dluhopisových výnosů, desetiletý se zvýšil k 3,07 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2011.

Asijsko-pacifický region míří ve většině případů dolů. Nejhlubší ztráty zaznamenávají akcie v Indonésii a Jižní Koreji, kde indexy spadly o 1,4 %. Další trhy klesají do půl procenta. Výjimkami jsou akcie na Tchajwanu nebo Austrálii, které shodně rostou o 0,2 %.

Pozornost si dnes vyslouží spotřebitelské ceny v eurozóně, které budou důležité pro budoucí nastavení měnové politiky ECB. Čísla budou revidována pravděpodobně o jednu desetinu dolů, což by mělo nasvědčovat stále uvolněným měnovým kohoutům.   

O2 Czech Republic

Podle analýzy Evropské komise patří ceny volání a využívání dat v mobilních sítích v České republice ve srovnání se zahraničím mezi nejvyšší. Mluvčí O2 Lucie Jungmannová ale uvedla, že zmiňovaný průzkum nevypovídá o současné situaci na trhu. Analýza je totiž založena na datech z loňského února u volání a SMS a z července 2017 u dat. Od té doby došlo k řadě změn v nabídce. Všichni operátoři pak zároveň uvádějí, že velká část zákazníků neplatí ceny uvedené v ceníku, ale mají individuálně sjednané slevy.

Situací se zabývá Český telekomunikační úřad. Ten si nechal zpracovat analýzu cen a nyní čeká na připomínky antimonopolního úřadu. ČTÚ tak dle svého mluvčího Martina Drtiny postupuje směrem k případnému uplatnění regulace, pokud na trhu datových služeb nedojde v cenách pro rezidentní zákazníky ke skutečně zásadnímu obratu k lepšímu.

Tlaky na operátory snižovat ceny za své služby nejsou novinkou. Nemyslíme si, že by se mělo jednat o zprávu, na kterou by měly akcie reagovat. Postup ČTÚ ohledně přísnější regulace budeme nadále sledovat.

Fortuna Entertainment

Fortuna dnes ráno prezentovala výsledky hospodaření za první čtvrtletí letošního roku. Celková výše přijatých sázek vzrostla o 163,7 % na 797 mil. EUR. Hrubé výhry vzrostly o 157,6 % na 110 mil. EUR. Celková EBITDA dosáhla 22,7 mil. EUR, což je o 665,5 % meziročně více. Čistý zisk narostl o 923,6 % na 14 mil. EUR.

Neuvěřitelně vysoké růsty na všech úrovních výsledovky jsou výsledkem silného organického růstu online kurzových sázek, investic do nových platforem a zároveň nových akvizic společností Hattrick Sports Group a entit Fortbetu v Rumunsku, které byly převzaty po prvním čtvrtletí 2017.

Management potvrdil výhled na letošní rok. Společnost očekává růst celkových přijatých sázek do 3,0 mld. EUR a růst hodnoty EBITDA o 25 až 35 %. Investice do nové platformy pro kurzové sázení a hraní, databází a uživatelského prostředí se projeví v hodnotě CAPEX v roce 2018, který se očekává ve výši 20 – 24 mil. EUR.

Výsledky potvrzují úspěšnost dosavadní strategie společnosti. Fortbet aktuálně vlastní 95,84 %. Akcie se v současné době obchodují na neregulovaném trhu Free Market pražské burzy a to do doby, než budou staženy akcie z burzy ve Varšavě. 

Kofola ČeskoSlovensko

Kofola zvažuje případný odchod z Polska, pokud se jí v dohledné době nepodaří rozšířit svoje nabízené portfolio prostřednictvím nových akvizic. Podle vyjádření společnosti nejsou značky Kofoly dostatečné k vytvoření silné pozice na tomto trhu, což se promítá na výrazném poklesu tržeb na tomto trhu. Potenciální divestice by dle managementu mohla negativně ovlivnit výši dividendy vyplácenou z letošního zisku. Bude záviset na celkovém ocenění polského businessu.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.10.2019Akciové trhy opět na vlně pesimismu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.09.2019Akciové trhy opět pod tlakem (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.08.2019Akciové trhy opět v hlubokém mínusu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688