Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  17.05.2018 16:55:24

Tesla potřebuje dodatečných 10 miliard USD, aby mohla pokračovat, říká banka

Deset miliard dolarů během dvou let. Tolik bude muset podle banky Goldman Sachs získat Muskova Tesla, aby mohla dál fungovat.

Dodatečný kapitál by americký výrobce elektrických aut či solárních článků mohl získat různými způsoby, včetně emise nových dluhopisů, konvertibilních dluhopisů nebo akcií, domnívá se analytik americké banky David Tamberrino. Se získáním nového dodatečného kapitálu by výrobce prý neměl mít problémy. Tamberrino má ale také zato, že v příštích měsících se cena akcie propadne na 195 dolarů. Znamenalo by to pokles o zhruba 32 % ze současné úrovně zhruba 287 USD za kus (cena ke čtvrtku 17. května 16:20 SELČ).

Vydání dodatečného dluhu by nicméně mohlo promluvit do úvěrového profilu společnosti. Emise akcií či konvertibilních bondů by mohla znamenat zředění holdingu pro současné akcionáře.
Generální ředitel společnosti Elon Musk o něčem takovém ale uvažovat odmítá. Nejnovější prohlášení v tomto duchu učinil ještě na začátku tohoto měsíce. Tvrzení „goldmanů“, kteří mají na akcie Tesly doporučení „prodávat“, Tesla komentovat odmítla, uvedla dnes na webu CNBC.

Akcie Tesla jsou od začátku roku slabší o 8 % získat důvěru je pro firmu možná důležitější než jindy.

Vývoj titulu za posledních 5 let (do středy 16. května):

Doporučení prodávat má na titul nyní devět analytiků sledovaných Bloombergem, kupovat jich ale doporučuje ještě o jednoho víc. Jedenáct analytiků má doporučení "držet". Je otázkou, zda stále ztrátovější společnosti v budování důvěry pomůže původem maďarský investor George Soros. Fond Soros Management Fund, který tento miliardář a filantrop založil, koupil v letošním prvním čtvrtletí konvertibilní bondy v objemu 35 milionů dolarů. Jsou to papíry, které jsou za určitých podmínek směnitelné za akcie, které obvykle vydávají společnosti spojené s vysokou mírou rizika, ale také s případnými vysokými výnosy.

Sorosova důvěra má podle některých názorů o to větší význam, vidíme-li, že mnoho dalších lidí má o Muskovi stále větší pochybnosti. Sebevědomý podnikatel pořád stojí za cílovým tempem výroby elektrických sedanů Model 3 na úrovni 5000 aut týdně na konci tohoto čtvrtletí, přestože na jeho začátku jich Tesla vyráběla 2000 týdně.

"Je to závod o čas," říká analytik Patria Finance Ján Hladký, který hospodaření Tesly dlouhodobě sleduje.

V plánu je nová obří továrna v Číně, která je největším světovým trhem s elektrickými auty. Lokalitu chce Tesla oznámit už ve třetím čtvrtletí. Společnost zároveň uzavřela dohodu o dodávkách hydroxidu lithného s mladou australskou těžební společností Kidman Resources. Akcie těžaře dnes v Sydney rostly, jakkoli Tesla se k dohodě o zpočátku tříletých dodávkách za pevnou cenu odmítla vyjádřit a finanční podmínky transakce známy nejsou. Kidman Resources navíc s produkcí této klíčové suroviny pro elektromobily během příštích deseti let pravděpodobně nezačne.

Zdroje: BBG, ETF.com, CNBC, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688