STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  24.05.2018 14:55:31

Každé zpřísnění politiky Fedu vytvoří finanční krizi

Autor: Bc. Gabriela Kocveldová

Zvyšování úrokových sazeb Fedu je jako setřásání přezrálého ovoce ze stromu. Tato analogie, jež vyslovil makrostratég Deutsche Bank Alan Ruskin minulou středu, poukazuje na to, ať klienti nepřekomplikovávají obraz makroekonomiky.

„Výchozím bodem by mělo být, že každé zpřísňování politiky Fedu vytvoří někde ne bezvýznamnou krizi, často externí, ale obvykle s americkými spády,“ napsal.

Co tedy teď? Úroková sazba je 1,5 % - 1,75 % po řadě mírných nárůstů, které začaly v prosinci 2015 téměř z nuly. Stupeň utahování může působit poněkud bezvýznamně, ale Ruskin poznamenal, že to přijde po období extrémní a prodloužené akomodace a také, že to zaujme podobu, které ekonomové a investoři zcela nerozumí.

Také podotkl, že USA již dosahuje nejvyšších nominálních výnosůdvouletých, pětiletých a desetiletých dluhopisů v zemích G10, což je fenomén, jež byl naposledy spatřen při boomu amerického dolaru v letech 1983-84, po čemž také následoval velký fiskální stimul a zpřísňování monetární politiky.

Ruskin řekl, že volatilita, měřená na americkém trhu pomocí Cboe Volatility Index VIX a globálně pomocí indexu Deutsche Bank Currency Volatility Index CVIX, bude mít mnoho forem, ale bude následovat Fed 18-24 měsíců poté, co zvýší sazby.

„Pokud je cyklus amerických sazeb relevantní,“ říká, „minulá extrémní akomodace v oblasti vnější politiky nemůže nadále maskovat domácí problémy včetně oceňovacích extrémů jako úvěrové spready. To by se mohlo stát překážkou pro zahraniční aktiva.“

Skutečnost, že dolar zpočátku klesal, zatímco Fed zpřísňoval sazby, přispělo k představě, že „tento čas je jiný“ a že probíhal mírný růstový cyklus. Dolar, měřený indexem ICE, od té doby opět získal svou pozici, od poloviny dubna posílil a zaznamenal sérii nejvyšších hodnot za rok 2018.

„Zatím se riziko specifické pro USA, včetně zjevných potenciálních problémových míst v podobě „junk“ akcií, drželo zpět,“ poznamenal.

„Za aktuálních okolností je tato dobrá zpráva o amerických aktivech spíše špatnou zprávou pro vybraná aktiva v zahraničí, protože to povzbudí a osvobodí ruku Fedu, aby mohl „tímto stromem otřást mnohem více“,“ řekl. „Silný americký dolar konečně mírně utahuje finanční podmínky v USA a je nezbytnou (dosud však stále nedostatečnou) podmínkou pro zpomalení Fedu.“

FED USA

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688