Patria (Patria Finance)
Komodity  |  27.05.2018 16:58:29

Ceny ropy čeká velká revoluce - nová palivová pravidla pro námořní dopravu


Ceny ropy v poslední době reagují na rétoriku ohledně stažení jaderné dohody s Íránem a na možné uvalení sankcí na Venezuelu kvůli nespravedlivému volebnímu procesu. Poté, co americký prezident Donald Trump označil volby ve Venezuele za „podvod“, uvedla Federica Mogherini, vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, ve svém prohlášení, že „EU a její členské státy zvažují uvalení příslušných opatření“. Je tu ale ještě významnější faktor ovlivňující ceny ropy během následujících dvou let. A to revoluce v přepravě.

Nová pravidla Mezinárodní námořní organizace (IMO) zakáží lodím používat paliva s obsahem síry vyšším než 0,5 % oproti současným 3,5 %, pokud lodě nemají zařízení k čištění emisí síry. Nová pravidla vstoupí v platnost asi za 18 měsíců a pro největší těžaře ropy jsou zdrojem velkých obav. To proto, že globální energetický a dopravní průmysl není na blížící se změnu připraven. „Je to největší změna v dějinách trhu,“ řekla pro CNBC Amrita Sen, vedoucí analytička Energy Aspects.

Proč ke změnám dojde?

Ve snaze dosáhnout čistšího energetického trhu se změny IMO zaměřují konkrétně na snížení emisí síry. Škodlivé emise pak vedou ke kyselům dešťům, které škodí vegetaci a zvířatům, a bývají spojovány i s respiračními onemocněními.

Nadcházející opatření by měla vytvořit na trhu přebytek paliv s vysokým obsahem síry a naopak posílit poptávku po produktech v souladu s IMO. Tedy měla by zvýšit tlak na petrochemický průmysl, aby produkoval podstatně více ekologičtějších paliv. „To je velmi důležité, protože producenti z Blízkého východu na tom těžce prodělávají, protože jejich ropa má vysoký obsah síry,“ řekla Sen. Naopak pro USA budou opatření IMO o něco jednodušší díky jejich lehčí ropě.

Co to znamená pro ceny ropy?

Podle analytiků z Morgan Stanley se benchmarková ropa Brent vyšplhá do roku 2020 na 90 USD za barel, až nová pravidla IMO změní typ preferovaných paliv.

Zdroj: CNBC, EurActive

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688