BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  06.06.2018 15:20:22

Květnové shrnutí - Írán, HDP v EU a ČR, americká cla a další


 

Klíčové události ve světě

 

 

 
  • USA odstoupí od smlouvy o íránském jaderném programu. 8. května to oznámil americký prezident Donald Trump. Na Írán USA uvalí nové tvrdé sankce. Přitom podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii Írán dohodu dosud plnil.

  • Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí zpomalila, když růst HDP činil 2,5 % meziročně oproti 2,8 % v posledním čtvrtletí loňského roku. Přitom růst německé ekonomiky zpomalil na 2,3 % z 2,9 %.

  • Zpomalení národohospodářské dynamiky se projevilo také v Česku, když tempo růstu HDP v prvním čtvrtletí zpomalilo na 4,5 % meziročně oproti 5,5 % v posledním čtvrtletí roku 2017.

  • Poslední květnový den Spojené státy oznámily, že od června uvalí cla na dovoz hliníku a oceli z Kanady, Mexika a Evropské unie. Washington tak zrušil dva měsíce trvající výjimku z těchto tarifů.

     

    Vývoj na finančních trzích

     

  • V rámci asset alokace investičních portfolií jsme v květnu žádné významné investiční akce neprovedli. Pokračovali jsme v trendu uplynulých měsíců týkajícího se graduálního snižování kreditního rizika prostřednictvím prodeje vybraných emisí korporátních dluhopisů.

  • Celkově jsme v rámci asset alokace investičních portfoliích vůči srovnávacím indexům (benchmarkům) i nadále mírně podvážení v akciích, podvážení v dluhopisech a naopak nadvážení v alternativních investicích a hotovosti.

  • Podvážení akciové složky momentálně považujeme za tzv. strategické, neboť se domníváme, že v rámci aktuálního globálního hospodářského cyklu již bylo dosaženo na konci loňského roku vrcholu a v příštích dvou letech bude světová ekonomika postupně mírně zpomalovat, stejně jako dynamika růstu korporátních zisků.

  • V rámci akciové složky stále preferujeme rozvíjející se trhy (emerging markets) oproti trhům rozvinutým (developed markets).

     

    Jaký je náš výhled na následující období?

     

  • Naše očekávání pro zbytek roku 2018 jsou v rámci našeho základního scénáře budoucího vývoje opatrně pozitivní.

  • Globální ekonomický růst pokračuje a je silně synchronizován napříč světovými regiony. Aktuálně tak probíhá nejsilnější globální hospodářská expanze od finanční krize z let 2007-2009. Růst světového HDP by se měl přitom i letos pohybovat mírně nad úrovní 3 %.

  • Na druhou stranu se ovšem domníváme, že dynamika neboli tzv. momentum světové ekonomiky je již momentálně v rámci aktuálního hospodářského cyklu za svým vrcholem a v následujících kvartálech bude dále mírně zpomalovat.

  • Podle předstihových indikátorů sentimentu (zejména indexy nákupních manažerů PMI – Purchasing Managers Indices) přitom dosáhla dynamika světové ekonomiky svého maxima na konci loňského roku a od začátku letošního roku již mírně zpomaluje, což potvrdily údaje o vývoji tempa růstu HDP za první čtvrtletí napříč světovými ekonomikami.

  • Inflační vývoj pro globální finanční trhy stále nepředstavuje žádný problém. Čísla o dubnové inflaci v USA a eurozóně se prakticky dostala na 2% cíl centrálních bankéřů, nicméně se prozatím nezdá, že by měla inflace nějakým zásadním způsobem přestřelit a to i přes velice nízkou míru nezaměstnanosti napříč světovou ekonomikou a rostoucí trend ceny ropy.

     

    Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a. s.

     


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688