Bc. Jan Tahal (Fučík & partneři)
Okénko daně  |  28.06.2018 09:03:27

Prodloužený termín pro podání daňových přiznání je tu!

Povinnost podat přiznání k dani z příjmů v blížícím se termínu (tj. 2.7.2018) se týká fyzických i právnických osob, kterým daňové přiznání zpracovává a podává daňový poradce na základě udělené plné moci, a dále obchodních společností či družstev, které mají povinný audit dle zákona o účetnictví. Tento termín nemusí být aktuální pro osoby, které požádaly finanční úřad o prodloužení termínu např. z důvodu zahraničních příjmů, nebo které mají tzv. hospodářský rok.

Cílem tohoto příspěvku je zrekapitulovat jednotlivé termíny a povinnosti, které daňové subjekty musí v nejbližších dnech splnit.

Daně z příjmů

Řádným termínem pro podání přiznání k daním z příjmů za rok 2017 (dále jen „daňové přiznání“) připadl letos na pondělí 3. dubna 2018, a to přiznání k dani z příjmů jak fyzických, tak i právnických osob. Pokud daňový subjekt zplnomocnil daňového poradce ke zpracování a podání daňového přiznání, nebo má zákonem o účetnictví uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, měl termín pro podání daňového přiznání prodloužen o tři měsíce, tj. pro tento daňový subjekt platí tzv. „prodloužený“ termín pro podání daňového přiznání, který v letošním roce připadá na pondělí 2. července 2018. Tento den jsou daně z příjmů rovněž splatné. Pro úplnost uvádíme, že v tento den by již měly být částky daňových nedoplatků připsány na účtu místně příslušného finančního úřadu nikoli pouze odepsány z účtu daňového subjektu.

V případě, že se s podáním daňového přiznání zpozdíte o více než pět pracovních dnů, vyměří Vám finanční úřad pokutu ve výši 0,05 % stanovené daně, nebo 0,01 % stanovené daňové ztráty, a to za každý den prodlení. Pokuta může být vyměřena v minimální výši 200 , ovšem maximálně do výše 300 tis. .

Pokud neuhradíte do dne splatnosti daně svůj nedoplatek na daních z příjmů, bude uplatněn úrok z prodlení. Úrok z prodlení se počítá za každý den prodlení, počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti až do dne platby včetně. Výše úroku z prodlení odpovídá roční výši REPO sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. V současné době činí REPO sazba 14,75 %, ale pro výpočet úroku za první pololetí t.r. 14,50 %. V některých případech může být výše pokuty předepsána v poloviční výši (viz § 250 odst. 7 Daňového řádu) nebo činit 1/10 vypočtené pokuty (v případě vyššího než 50 % dílčího základu z příjmů ze závislé činnosti-např. ze zaměstnání).

Sociální pojištění OSVČ

Fyzická osoba, která alespoň po část kalendářního roku vykonávala samostatnou výdělečnou činnost, je povinna podat příslušné správě sociálního zabezpečení přehled o příjmech a výdajích samostatně výdělečné činnosti. Tento přehled musí být předložen nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém mělo být podáno daňové přiznání.

Pokud OSVČ zpracovává a podává daňové přiznání daňový poradce a OSVČ tuto skutečnost včas (tj. do 30. dubna 2018) doložila příslušné OSSZ/PSSZ, je povinna přehled za rok 2017 podat nejpozději do 1. srpna 2018. Pro úplnost uvádíme, že případě, že OSVČ není povinna podávat daňové přiznání, musí Přehled podat nejpozději do 31. 7. 2018. Doplatek pojistného za rok 2017 vyplývající z přehledu je splatný nejpozději do 8 dnů po dni podání přehledu, tj. nejpozději do 9. srpna 2018. Za den platby pojistného se považuje den, kdy dojde k připsání pojistného na účet příslušné OSSZ/PSSZ.

Za porušení povinností může být OSVČ uložena pokuta až ve výši 50 000 . Neuhradí-li OSVČ doplatek pojistného nebo zálohy na pojistné na důchodové pojištění ve lhůtách stanovených zákonem, anebo zaplatila-li v nižší částce než je povinna zaplatit, je povinna platit penále, které  činí 0,05 % z dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém některá z těchto skutečností trvala.

Zdravotní pojištění OSVČ

Přehled, který je OSVČ povinna předložit příslušné zdravotní pojišťovně, má velice podobná pravidla jako jsou stanovena pro přehled pro správu sociálního zabezpečení. Níže shrnujeme pravidla do přehledné tabulky:

Povinnost vyplývající ze zákona

Sociální pojištění

Zdravotní pojištění

Termín pro podání

Nejpozději do jednoho měsíce od termínu pro podání daňového přiznánídani z příjmů fyzických osob

Nejpozději do jednoho měsíce od termínu pro podání daňového přiznánídani z příjmů fyzických osob

Zpracování DPFO daňovým poradcem

Včasné oznámení na příslušnou správu sociálního zabezpečení.

Termín pro podání Přehledu do 1.srpna 2018

Včasné oznámení na příslušnou zdravotní pojišťovnu.

Termín pro podání Přehledu do 2.srpna 2018

Nepředložení přehledu

Pokuta až ve výši 50 000

Pokuta až ve výši 50 000

Splatnost nedoplatku vyplývající z Přehledu

Do osmi dnů po dni podání přehledu, tj. nejpozději do 9. srpna 2018

Do osmi dnů po dni podání tohoto přehledu – nejpozději do 10. srpna 2018

Opožděná úhrada nedoplatku

Penále ve výši 0,05 % z dlužné částky za každý den prodlení

Penále ve výši 0,05 % z dlužné částky za každý den prodlení

V případě Vašeho bližšího zájmu o tuto problematiku nás neváhejte kontaktovat.

Jan Tahal & Maria Rudolfová

 


Bc. Jan Tahal

Asistent daňového poradce senior

jan.tahal@fucik.cz

Jan se pohybuje v oblasti daní více než 18 let. Specializuje se na správu daní, zejména na daňové schránky společností, a daně z příjmu fyzických osob.

Fučík & Partneři

Od roku 1995 působíme na poli daňového poradenství a auditu. Svým klientům nabízíme mnohaleté zkušenosti podnikového poradenství. Pořádáme vzdělávací semináře na témata z daňového prostředí. Účastníme se odborných konferencí a diskuzí. A dále se specializujeme na řízení lidských zdrojů a outsourcing mzdového a finančního účetnictví. Poskytujeme komplexní poradenské služby v oblasti auditu, daní, podnikového poradenství, účetnictví, personálního poradenství včetně mzdového účetnictví a transakčního poradenství. Naším cílem je spokojenost našich klientů.

Děláme to, co nás baví, dělejte to také a starosti s účetnictvím a daněmi nechte na nás!

Více informací na: http://www.fucik.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Okénko daně:

24.01.2020  Změny sazeb DPH v roce 2020 Ing. Michal Sholtz (Fučík & partneři)
09.12.2019  Návrh zákona na zdanění digitálních služeb Ing. Štěpán Osička (Fučík & partneři)
25.11.2019  Nejčastější zjištění z auditu Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)
10.11.2019  Předaudit a jeho výhody Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688